Mainos

Intian parlamenttivaalit alkoivat

Maailman suurimmat parlamenttivaalit ovat alkaneet Intiassa. Vaaleissa on 600 miljoonaa äänioikeutettua. Vaalien ensivaiheessa 160 miljoonaa äänioikeutettua valitsee 145 ehdokasta, eli noin neljäsosan parlamentista. Viisivaiheinen vaali työllistää kuukauden aikana noin 4,5 miljoonaa vaalitoimitsijaa. Uusi parlamentti pitää muodostaa lokakuun 20:een päivään mennessä.

Mielipidemittaukset ovat luvanneet vt. pääministerin Atal Behari Vajpayeen hindupuolueen (BJP) johtamalle liitolle selvää voittoa vaaleissa. Sonia Gandhin johtamalle Kongressipuolueelle on puolestaan ennustettu huonointa tulosta vuosikymmeniin. Vaalien turvatoimet ovat olleet tiukat erityisesti Kashmirissa, missä yksi ihminen ammuttiin äänestyspaikalla syntyneessä kahakassa. Eteläisessä Andhra Pradeshin osavaltiossa yksi vaalivirkailija sai surmansa, kun vaalihuoneistoon heitettiin pommi. Pääoppositiopuoluetta johtava Sonia Gandhi äänesti tänään pääkaupungissa Delhissä. Gandhi kertoi luottavansa siihen, että mielipidemittaukset ovat väärässä ja Kongressipuolue palaa valtaan. Kongressipuolue syrjäytettiin vuoden 1996 vaaleissa, minkä jälkeen Intiassa on ollut neljä huteraa vähemmistö- ja koalitiohallitusta.

Uudet vaalit jouduttiin järjestämään, kun Vajpayeen hallitus hävisi huhtikuussa järjestyn luottamuslauseäänestyksen yhdellä äänellä, eikä oppositio kyennyt löytämään sopivaa hallituspohjaa. Vajpayeen suosiota on viime aikoina lisännyt se, että Intia kykeni kesällä työntämään kiistellyn Intian ja Pakistanin rajan Kashmirissa ylittäneet muslimiseparatistit takaisin. Mielipidemittausten mukaan 55 prosenttia intialaisista pitää Vajpayeeta parhaana pääministerivaihtoehtona, kun taas Gandhiin uskoo vain 35 prosenttia. Vaalit päättyvät 3. lokakuuta pidettävään viidenteen vaalikierrokseen.
(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.