Mainos

Intian pääministeri kieltäytyi eroamasta

Intian presidentti Shankar Dayal Sharma kehotti tänään pääministeri H. D. Deve Gowdaa pyytämään parlamentilta luottamuslausetta hallitukselleen ensi maanantaihin mennessä. Deve Gowda kieltäytyi aiemmin tänään eroamasta, vaikka hänen hallituksensa menettikin eilen kongressipuolueen ratkaisevana pidetyn tuen maan parlamentissa. Deve Gowda ilmoitti tänään myös, ettei hän aio hajottaa parlamenttia.

Kongressipuolueen johtaja Sitaram Kesri veti eilen puolueensa parlamentaarisen tuen Deve Gowdan keskustavasemmistolaiselta kokoomushallitukselta. Tänään kongressipuolue pyysi presidentti Shankar Dayal Sharmalta lupaa muodostaa maahan uusi hallitus.

-Minun eroni tai parlamentin hajottaminen eivät tule kyseeseenkään. Voimainmittely käydään parlamentissa, sanoi Deve Gowda pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Intiaa valtaosan sen itsenäisyyden ajasta hallinnut kongressipuolue ei ole mukana Deve Gowdan hallituksessa, mutta on tähän saakka tukenut hallitusta parlamentissa pitääkseen oikeistolaisen hindupuolueen BJP:n pois vallasta.

Kongressi syytti eilen hallitusta kyvyttömyydestä estää rikollisuuden ja uskonnollisen nurkkakuntaisuuden leviäminen Intiassa. Uskonnolliset tunteet ovat tulenarkaa tavaraa runsasväkisessä ja pääosin hindulaisessa Intiassa. Uskonnollisista kysymyksistä aiheutuneet tunteenpurkaukset ovat johtaneet maan historiassa moniin verisiin selkkauksiin.

Maan suurista puolueista kongressipuolue pyrkii usein maalaamaan itsestään kuvan maallistuneena ja uskontorajat ylittävänä puolueena, kun taas BJP vetoaa valtaväestöön hinduja suosivalla politiikallaan.

Pääministeri itse oli tänään vakuuttunut siitä, että hän saa luottamusäänestyksessä parlamentin enemmistön tuen hallitukselleen. Parlamentin alahuoneen oli määrä kokoontua vasta 21. huhtikuuta. Oppositiossa olevan BJP:n johtaja Lal Krishna Advani vaati kuitenkin maanantaina, että parlamentti kokoontuu jo aiemmin.

Deve Gowdan johtamalla Yhtyneellä rintamalla on 545-jäsenisessä parlamentissa takanaan 178 edustajaa. Parlamentin suurin ryhmä on BJP, jolla on parlamentissa 194 paikkaa, ja toiseksi suurin kongressipuolue, jolla on 142 edustajaa. BJP vaati tänään Deve Gowdaa eroamaan "kunniallisesti".
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.