Mainos

Intian ja Pakistanin välit kiristyvät

Intian ja Pakistanin kiista jaetusta Kasmirin alueesta on jälleen kiristymässä.

Intia ilmoitti iltapäivällä, että se ei anna pakistanilaislentokoneitten käyttää ilmatilaansa. Kielto astuu voimaan ensimmäisenä päivänä tammikuuta. Lisäksi Intia edellyttää, että noin puolet Pakistanin diplomaateista poistuu maasta.

Intian ja Pakistanin joukot ovat ottaneet yhteen tänäänkin Kashmirissa. Pakistan pelkää Intian käyttävän islamilaisen maailman kriisiä hyväkseen ja yrittävän vallata lisäalueita Kashmirissa.

Intian ulkoministerin Jaswant Singhin mukaan neuvottelut Pakistanin kanssa eivät ole mahdollisia tällä haavaa.
-Tällä haavaa neuvottelujen järjestäminen ei ole järkevää, eikä mahdollista, Singh sanoi turvallisuudesta vastaavien ministerien kokouksen jälkeen. Singhin mukaan pakotetoimiin ryhdyttiin, koska Pakistan on yrittänyt "huumata" kansainvälisen yhteisön tekemällä alueellaan toimivia puolisotilaallisia järjestöjä koskevia "kosmeettisia päätöksiä". Pakistan ilmoitti aiemmin jäädyttäneensä varat kahdelta järjestöltä, joiden jäseniä Intia syyttää parlamenttiinsa tehdystä iskusta.

Pakistan kostaa

Pakistan varoitti aiemmin tänään "kostavansa kaikilla mahdollisilla tavoilla", mikäli kiista Intian kanssa kärjistyy. Pakistan ei kuitenkaan halua, että selkkaus laajenee, sanoi ulkoministeriön edustaja.
-Pakistan on harjoittanut maksimaalista pidättäytymistä ja käyttänyt diplomaattisia kanavia ilmapiirin rauhoittamiseksi, sanoi Aziz Ahmed Khan.

Kenraalimajuri Rashid Qureshin mukaan Pakistan on kuitenkin täysin valmistautunut suojelemaan aluettaan. Hänen mielestään ydinsota on kuitenkin mahdoton ajatus, koska molemmat maat ovat "vastuullisia kansakuntia".
-Olen varma, että Intia ja Pakistan ovat velvollisuudentuntoisia maita. Nämä (ydinaseet) ovat pelotteita, joiden ei ole tarkoitus olla mitään muuta, Qureshi sanoi. Toinen Pakistanin armeijan upseeri, prikaatinkomentaja Muhammed Yaqub Khan kuitenkin sanoi aiemmin torstaina, että mikäli maat ajautuisivat sotaan, se saattaisi laajeta ydinsodaksi.

Sodan uhka

Intia ja Pakistan ovat ajautuneet viime päivinä neljännen sodan partaalle. Kumpikin osapuoli on keskittänyt joukkoja ja kalustoa maiden väliselle rajalla kiistellyllä Kashmirin alueella. Intia ilmoitti tänään, että sen joukkojen siirtäminen Kashmirin alueelle saadaan päätökseen lähipäivinä. Hallitus painottaa kuitenkin yhä diplomaattisia keinoja selkkauksen ratkaisemiseksi, sanoi puolustusministeri George Fernandes. Joukkojen lisäksi rajalle on toimitettu panssarivaunuja ja raketinheittimiä.

Pakistanin ulkoministeri Abdul Sattar ilmoitti torstaina ehdottaneensa Intialle sotilaallisten liikekannallepanojen keskeyttämistä ja neuvottelujen aloittamista kiristyneen tilanteen helpottamiseksi. Intian ja Pakistanin joukot tulittivat edelleen toisiaan kiistellyn Kashmirin alueen jakavan rajan yli torstaina.

Jaetusta Kashmirin alueista on kiistelty toisen maailman sodan päättymisestä alkaen. Viime vuosikymmenellä alueella käytiin lukuisia rajakahakoita ja tehtiin verisiä pommi-iskuja. Alueen muslimisissit ajavat Kashmirin itsenäisyyttä.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 27.12.2001)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.