Mainos

Intian ja Pakistanin päämiehet sovinnollisina Nepalissa

Nepaliin kokoontunut Etelä-Aasian maiden huippukokous todisti ensimmäistä valonpilkahdusta Intian ja Pakistanin kiristyneissä väleissä.

Musharraf, Pervez ja Atal Bihari Vajpayee

Intian ja Pakistanin välisen sodanuhkan lientymisestä nähtiin tänään ensimmäiset merkit, kun maiden johtajat kättelivät Etelä-Aasian maiden huippukokouksessa Nepalissa. Intia otti sovinnon eleen vastaan tyytyväisenä, mutta vaatii edelleen Pakistanilta käytännön toimia terrorismin nujertamiseksi.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf ilmoitti olevansa valmis keskustelemaan Intian kanssa, vaikka vielä eilen tapaamisen arveltiin olevan mahdotonta.

- Hallitukseni on valmis vuoropuheluun Intian kanssa missä ja milloin tahansa. Rauha Pakistanin ja Intian välillä on edellytys Etelä-Aasian kehitykselle, Musharraf sanoi.

Intian pääministeri Atal Vajpayee tarttui ojennettuun käteen, mutta pelkkä sovinnon ele ei hänelle kuitenkaan riittänyt. Hänen mukaansa Intia on joutunut pettymään aiempiin neuvotteluyrityksiin.

- Olemme kätelleet teidän läsnäollessanne. Presidentti Musharrafin on jatkettava tästä, ja estettävä maassaan kaikki Intiaa vastaan suunnattu mieletön terrorismi, Vajpayee totesi.

Historiallisen kädenpuristuksen jälkeen maiden ulkoministerien kerrottiin tavanneen kokouksen yhteydessä. Intia kuitenkin kielsi tiedon.

Kädenpuristuksesta huolimatta joukkojen keskittäminen maiden väliselle rajalle Kashmirissa on jatkunut.

Pakistan on kuitenkin rauhoitellut Intiaa pidättämällä viime yönä ratsiassa parisataa äärimuslimia. Osa pidätetyistä tukee ryhmiä, jotka taistelevat Intian hallintoa vastaan Kashmirissa, ja joita syytetään Intian parlamenttiin joulukuussa tehdystä hyökkäyksestä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.