Mainos

Intialta vihreää valoa Kashmir-neuvotteluille

Intia kytki neuvottelut terrorismin loppumiseen. Kazakstanin kokouksen julkilausuma tuomitsi väkivaltaisuudet.

Pakistanin ja Intian toivotaan aloittavan uudelleen neuvottelut maiden välisen jännityksen lievittämiseksi.

Intian pääministeri Atal Behari Vajpayee ilmoitti tänään olevansa valmis keskustelemaan Pakistanin kanssa kiistanalaisesta Kashmirista. Aasian turvallisuuskokoukseen osallistunut Vajpayee vaati, että väkivaltaisuudet on kuitenkin lopetettava ennen vuoropuhelun aloittamista.

Vajpayee suhtautuu torjuvammin kahdenkeskiseen tapaamiseen kuin Pakistanin sotilasjohtaja Pervez Musharraf, joka on vakuuttanut olevansa valmis kohtaamaan Intian pääministerin. -Olemme sanoneet toistuvasti olevamme valmiita keskustelemaan kaikista aiheista Pakistanin kanssa, mukaan lukien Jammusta ja Kashmirista, mutta se tarkoittaa sitä, että rajaterrorismin on loputtava, Vajpayee muotoili.

Hieman ennen Vajpayeen lausuntoa maiden diplomaattinen lähentyminen näytti entistä takkuisemmalta, kun Pakistanin sotilasjohtaja Pervez Musharraf vieritti syyn tilanteen lukkiutumisesta Intialle. -Etelä-Aasian ihmiset jatkavat kovan hinnan maksamista, koska Intia kieltäytyy ratkaisemasta Kashmirin kiistaa YK:n päätöslauselman ja Kashmirin ihmisten toiveiden mukaisesti, Musharraf sanoi istuessaan samassa pöydässä Intian pääministerin kanssa.

Kashmirin kiistaa välittämään pyrkinyt Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi tänään sekä Musharrafin että Vajpayeen. Putin sanoi välittäneensä Vajpayeelle Musharrafilta "vakavasti otettavia positiivisia signaaleja" kriisin päättämiseksi.

Osapuoliin vedottiin tasapuolisesti

Intian ulkoministeriön mukaan Musharraf ei pyri liennyttämään vastakkainasettelua. Ulkoministeriö edustaja Nirupama Rao arvioi, että Musharraf välittää "samaa järkähtämätöntä sanomaansa" ja yrittää päinvastoin lisätä jännitystä. Raon mukaan neuvotteluiden käynnistäminen edellyttää "rajaterrorismin" loppumista.

Intian ja Pakistanin tulehtuneet välit ja ydinasevaltioiden sodan uhka ovat varjostaneet käynnissä olevaa Aasian turvallisuuskokousta Kazakstanissa. Kashmirin tilanne heijastui 16 maan julkilausumaan, joka tuomitsee terrorismin ja edellyttää allekirjoittajiltaan pidättymistä separatististen liikkeiden tukemisesta.

Sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin että Kiinan presidentti Jiang Zemin ovat kehottaneet Intiaa ja Pakistania vuoropuheluun. Putin ilmaisi huolestuneisuutensa Kashmirin kiistan lisäksi Lähi-idän väkivaltaisuuksista. Konfliktit horjuttavat hänen mukaansa merkittävästi koko Etelä-Aasian vakautta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.