Mainos

Intialaisnaiset haluavat palauttaa neitsyytensä – leikkauksista tuli hitti

Sobha Jindal vetää vihreän kasvosuojaimen sivuun, pyyhkäisee hikeä otsaltaan ja heittää likaisen suojaessun sille tarkoitettuun roskikseen. Hänellä on kiire: edellinen potilas odottaa heräämössä ja seuraava istuu jo vastaanotolla.

Sobha Jindal tekee työkseen kauneusleikkauksia Fortis-sairaalaketjuun kuuluvalla klinikalla Delhissä. Hän on ollut plastiikkakirurgi jo yli kymmenen vuotta, ja sinä aikana ala on muuttunut paljon.

Naisen koskemattomuus on usein ehto avioliitolle

– Hymenoplastia eli niin sanottu neitsyydenpalautusleikkaus on kirurginen toimenpide, jossa naisen puhjennut immenkalvo suljetaan muutamalla tikillä.

– Intiassa leikkaus tehdään yleensä muutama viikko ennen häitä. Sen tarkoitus on saada mies uskomaan, että morsian on neitsyt.

– Puhjennut immenkalvo ei kuitenkaan aina kerro siitä, onko nainen seksuaalisesti aktiivinen. Immenkalvo voi rikkoutua monin tavoin, esimerkiksi rajua liikuntaa harrastettaessa.

– Immenkalvoleikkaukset ovat yleisiä arabimaissa, mutta myös Etelä-Aasian kulttuureissa, joissa naisen koskemattomuus on usein avioliiton ehto.

Suosituimpia toimenpiteitä ovat yhä rasvaimu sekä nenä- ja rintaleikkaukset. Niiden rinnalle on kuitenkin noussut hymenoplastia eli leikkaus, jossa yhdynnässä revennyt immenkalvo ommellaan takaisin kiinni.

– Niin sanottujen neitsyydenpalautusleikkausten määrä on kasvanut viime vuosina aivan selkeästi, Jindal kertoo.

Intiassa on edelleen tärkeää, että morsian on neitsyt hääyönään. Jindal kertoo, että se näkyy myös klinikalla: kiireisimpiä ovat talvikuukaudet, koska Intiassa nuoret parit ajoittavat häänsä yleensä talviaikaan astrologian ja muiden uskomusten takia.

Monet Jindalin potilaista tulevat leikkaukseen vain muutama viikko ennen häitä.

– Hääsesonkina leikkaan useita potilaita viikossa.

"Ei mitenkään epätavallista"

Jindalin mukaan suurin osa naisista päättää itse tulla leikkaukseen, eikä tee sitä esimerkiksi perheen painostuksesta.

Toimenpiteestä on tullut hitti etenkin hyvin toimeentulevien nuorten naisten keskuudessa. Erään selvityksen mukaan viimeisten neljän vuoden aikana leikkausten määrä on kasvanut jopa 30 prosenttia.

Jindalin mukaan suosion kasvua selittää lääketieteen kehitys sekä se, että toimenpide on nykyisin helpommin saatavilla ja ihmiset tietävät siitä enemmän.

Toimenpide kestää noin puoli tuntia. Se tehdään paikallispuudutuksessa, ja Jindalin mukaan siitä toipuu alle viikossa.

– Leikkaus maksaa meillä noin 40 000 rupiaa (600 euroa), johon monilla on nykyään varaa. Sitä ei pidetä mitenkään epätavallisena, eikä komplikaatioita juuri ole, Jindal sanoo.

Perhe voi painostaa

Neitsytmorsiamen myytti elää yhä vahvana kaikissa Intian valtauskonnoissa sekä yhteiskunta- ja kastiluokissa, mutta etenkin vanhakantaisissa yhteisöissä.

Anu Mishra on 23-vuotias opiskelija, joka säästää itseään avioliittoon. Hänen mielestään naisen koskemattomuus on tärkeää, jotta avioliitto alkaa luotettavalta pohjalta.

– Haluan, että tuleva aviomieheni kunnioittaa minua, eikä mieti, kuinka monen muun miehen kanssa olen ollut, hän sanoo.

Mishralla ei ole vielä sulhasehdokasta, vaikka perhe patistaakin häntä kovasti siipan etsintään. Järjestetyt avioliitot ovatkin edelleen yleisiä Intiassa.

Mishra kertoo huomioivansa vanhempiensa neuvot, mutta voi myös valita itse elinkumppaninsa. Hän saattaisi harkita neitsytleikkausta, mikäli siihen olisi tarvetta.

– Jos se antaisi minulle itseluottamusta, niin miksipä ei, hän sanoo.

Myös perheen paine voi vaikuttaa.

– Jos tyttö ei ole neitsyt, perheen häpeän pelko on suuri, sillä kuka nyt haluaa itselleen kyseenalaista mainetta, Mishra myöntää. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.