Intialaisen teatterin eksotiikkaa näytteillä Teatterimuseossa

Eksoottisten näyttelyiden suosio jatkuu. Helsingin Teatterimuseossa intialaista teatteri- ja tanssiperinnettä esittelee Jumalten leikit -näyttely. Värikkäiden teatterinaamioden rinnalla nähdään myös arvokkaita veistoksia.

Tanssiva lapsipyhimys, intialainen veistos 1100-luvulta tai nykypäivän teattereiden vihreät jumalkasvot rinnakkain samassa näyttelyssä. Tämä kertoo, miten vahvasti uskonto ja perinteet vaikuttavat intialaisessa teatterissa ja tanssissa. Jumaltarustot ja myytit opitaan Intiassa taiteen kautta.
-Siellä katsotaan näitä esityksiä lapsesta saakka, kertoo näyttelyn käsikirjoittaja Jukka O. Miettinen. Sylivauvana istutaan aikuisten kanssa katsomassa temppelin edessä ja siten tämä myyttien rikas maailma tulee ihmisille tutuiksi.

Myyttinen Jumalten leikit -näyttely jatkaa muodikkaiden eksoottisten näyttelyjen sarjaa. Kaukaiset maat kiinnostavat kansainvälistyviä suomalaisia.
-Luulen, että nuorempi sukupolvi on jo matkustellut siellä. Ei enää vierasteta muita kulttuureita ja yksinkertaisesti halutaan oppia tuntemaan niitä, arvioi Miettinen.

Intialaisen teatterin maailma käsittelee vanhaa tarustoa. Kimaltelevat puvut taas on kopioitu maharazhojen vanhoista hoveista. Naamioiden väreillä on myös merkityksensä. Vihreäkasvoiset sirot kasvot kuvastavat jumalia ja hyvyyttä, punaisina irvistelevät pallonenäiset piirteet pahuutta. Myös eläimillä kuten norsupäisellä Shiva-jumalan pojalla on teatterissakin oma symboliikkansa.
-Hän liittyy tanssiin ja teatteriin siinä mielessä, että hänet koetaan onnellisen aloituksen jumalana. Eli hyvin usein ennen tanssiesitystä tai teatteriesitystä osoitetaan kunnioitusta tälle norsupäiselle jumaluudelle.

Näyttely avataan yleisölle perjantaina.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat