Mainos

Intialaisen kulttuuriperinnön suurlähettiläs on poissa

Intialainen säveltäjä ja sitarinsoittaja Ravi Shankar on kuollut 92-vuotiaana, kertoo taiteilijan perhe.

Shankar joutui viime viikolla sairaalahoitoon. Hän kuoli eilisiltana San Diegossa Yhdysvalloissa.

Shankar palkittiin kolmesti Grammy-palkinnolla. Hänet muistetaan erityisesti legendaarisista esiintymisistään Montereyn festivaaleilla vuonna 1967 ja Woodstockissa vuonna 1969.

Ravi Shankar tunnetaan myös vaikutuksestaan The Beatlesin musiikkiin. George Harrison oli soittanut sitaria The Beatlesin vuonna 1965 levyttämällä kappaleella Norwegian Wood (This Bird Has Flown). Myöhemmin Harrison matkusti Intiaan opiskelemaan sitarin soittoa Shankarin opastuksella.

The Beatlesin tuotannon muututtua psykedeelisempään suuntaan myös Shankar-vaikutteita kuului entistä enemmän. Hyvä esimerkki on Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band -albumin kappale Within You Without You.

George Harrison intoutui myöhemmin jopa ylistämään Shankaria maailmanmusiikin isoisäksi.

Tyttärellä enemmän Grammy-pystejä

Yhteistyö George Harrisonin kanssa teki myös Shankarista tavallaan poptähden. Intiassa Shankarin veljeilyä lännen poppareiden kanssa ei aina katsottu hyvällä. Myös Shankarin omat ajatukset tähteydestä olivat ristiriitaiset.

– Kun olin tehnyt George Harrisonin kanssa yhteistyötä, en enää voinut mennä minnekään ilman että minut tunnistettiin välittömästi. En pitänyt siitä ollenkaan, Shankar muisteli.

Eräässä vaiheessa Ravi Shankarilla oli suhde newyorkilaisen konserttijärjestäjän Sue Jonesin kanssa. Pariskunnan tyttären Norah Jonesin saavutusten rinnalla isän kolme Grammy-patsasta kalpenevat kummasti. Norah Jonesin palkintokapissa on yhdeksän Grammy-pystiä.

Useat länsimaiset taidemusiikin säveltäjät – muun muassa Philip Glass - ovat ottaneet Shankarilta vaikutteita. Hän sävelsi myös itse konserton sitarille ja sinfoniaorkesterille.

Yhdessä George Fentonin kanssa sävelletty Gandhi-elokuvan musiikki oli ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi vuonna 1983.

Ravi Shankaria on ylistetty vuosien varrella laajalti. Viulisti Yehudi Menuhin on verrannut Shankarin neroutta Mozartiin.Intian pääministeri Manmohan Singh sanoi Shankarin olevan maan kansallinen aarre ja intialaisen kulttuuriperinnön suurlähettiläs.

(MTV3–STT–Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.