Intia voi kampittaa ydinkoesopimuksen

Suuri joukko maailman johtajia saapuu myöhemmin tässä kuussa YK:n päämajaan New Yorkiin allekirjoittamaan historiallisen sopimuksen, joka kieltäisi kaikki ydinkokeet ikiajoiksi. Sopimuksen voimaantulo on kuitenkin vaarassa, sillä Intia on ilmoittanut, ettei se suostu ratifioimaan näin "epäoikeudenmukaista" sopimusta.

Kaikki viisi ydinasevaltaa - Yhdysvallat, Venäjä, Englanti, Ranska ja Kiina - ovat jo ilmoittaneet allekirjoittavansa sopimuksen, kuten myös satakunta muuta maata. Sopimus, joka tunnetaan nimellä Comprehensive Test Ban Treaty eli CTBT, tulee voimaan, kun sen on ratifioinut 44 maata, joilla on käytössään ydinreaktoreita. Tavoitteena on, että sopimus voisi tulla voimaan vuosituhannen vaihteeseen mennessä.

Käytännössä sopimuksesta ei kuitenkaan voi tulla sitovaa ilman Intiaa, Pakistania ja Israelia. Näillä mailla uskotaan olevan ydinaseita tai ainakin valmius niiden valmistamiseen. Yhdysvaltain hallituksen edustaja sanoi tänään, ettei yksikään tämän "kahdeksan maan ydinasekerhon" jäsenistä salli sopimuksen voimaantuloa ennen kuin on varmaa, että myös muut seitsemän ovat valmiit ratifioimaan sen.

Sopimus syntyi Australian aloitteesta, ja se hyväksyttiin myöhään eilen YK:n yleiskokouksessa äänin 158-3. Vastaan äänestivät Intia, Libya ja Bhutan.

Intia vaatii ydinasevarastojen tuhoamista

Miksi Intia sitten vastustaa sopimusta niin kiivaasti? Tärkein syy on, ettei sopimus sisällä aikataulua, jonka puitteissa maailman ydinasevarastot olisi tuhottava. Intia epäilee, että ydinasevallat - nimenomaan Kiina ja sen tuella myös Pakistan - pystyisivät uudenaikaisen tekniikkaansa ansiosta edelleen kehittelemään ydinaseitaan tekemättä yhtään ainutta ydinräjäytystä.

Intia on ilmoittanut vastustavansa sopimusta yhtä päättäväisesti kuin maan edesmennyt johtaja Mahatma Gandhi vastusti aikoinaan brittien hallintoa.
-Emme tule allekirjoittamaan sopimusta, Intian ulkoministeri Inder Kumar Gujral julisti parlamentin ylähuoneessa saaden kansanedustajat osoittamaan rajusti suosiotaan.

Sopimusta tervehdittiin maailmalla

Monet maat ilmaisivat tänään tyytyväisyytensä sopimukseen ja luonnehtivat sitä välttämättömäksi ihmiskunnalle.
-Sopimus on suuri askel eteenpäin, sanoi Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto.
-Nyt kansainvälisen yhteisön on tehtävä kaikkensa taivutellakseen Intian ja muut maat hyväksymään sopimuksen, lisäsi maailman ainoan ydintuhon kohteeksi joutuneen maan johtaja.

Myös Kiina tervehti sopimusta tyydytyksellä ja kehotti kaikkia maita liittymään siihen. EU:n puheenjohtajamaa Irlanti iloitsi niin ikään sopimuksesta, mutta huomautti, että se on vasta yksi askel kohti ydinaseriisuntaa.

Useimpien tarkkailijoiden mielestä sopimuksella on runsaasti poliittista ja moraalista painoarvoa, vaikka se ei Intian vastustuksen vuoksi tulisikaan voimaan.
-Olemme saavuttaneet maailmanlaajuisen hyväksynnän sille, ettei ydinkokeita tule enää tehdä, muistutti Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin tutkija Eric Arnett.
(STT-Reuter-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat