Mainos

Intia tyytyväinen G8-maiden kannanottoon Kashmir-kiistassa

G8-maat tuomitsivat kokouksessaan Kashmiria jakavan aselepolinjan loukkaukset ja vaativat taistelujen lopettamista alueella. Lausuntoa pidetään diplomaattisena voittona Intialle, joka on syyttänyt Pakistania alueloukkauksista.

Intia ilmoitti tänään, että se arvostaa G8-maiden lausuntoa ja odottaa, että Pakistan takaa sen, että sen tukemat vapaustaistelijat vetäytyvät takaisin Pakistanin puolelle aselepolinjaa. Intian pääministeri Atal Behari Vajpayee totesi, että Intia jatkaa yrityksiä saada kiistalle diplomaattinen ratkaisu.
-Nämä tulevat kuitenkin olemaan kahdenvälisiä diplomaattisia ponnisteluja. Kashmir on Intian ja Pakistanin välinen ongelma, ja se ratkaistaan Intian ja Pakistanin välillä, Vajpayee sanoi vieraillessaan Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa.

Samaan aikaa kun alueelle yritetään saada diplomaattista ratkaisua, Intia ilmoitti tänään, että sen sotilaat ovat vallanneet strategisesti tärkeän vuorenhuipun Pohjois-Kashmirissa. Intian mukaan Pakistanin tukemat joukot tulittavat vallattua huippua jatkuvasti kranaatein ja tykistöllä. Intia sanoi joukkojensa kuitenkin olevan hyvin suojautuneita.

Intian armeija on tänään asetettu hälytystilaan. Hallituslähteiden mukaan Pakistanin rajalle Punjabin osavaltioon on ryhmitetty arviolta 30 000 sotilasta.

Intia aloitti toukokuun lopussa sotilasoperaation vieraiden joukkojen häätämiseksi omalta puoleltaan Kashmirin jakolinjaa. Intia on toistuvasti väittänyt Pakistanin auttavan tunkeutujia. Pakistan on kieltänyt väitteet ja sanoo joukkojen olevan itsenäisiä vapaustaistelijoita.

Intia ja Pakistan ovat käyneet Kashmirin hallinnasta aikaisemmin kaksi sotaa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.