Mainos

Intia teki ilmaiskuja Kashmiriin

Intia on tehnyt kaksi ilmaiskua kiisteltyyn Kashmirin osavaltioon ajaakseen Pakistanin tukemia muslimisissejä pois alueelta. Hyökkäyksen jälkeen Intia varoitti Pakistania puuttumasta tilanteeseen.

Samalla Intia kiisti Pakistanin esittämän väitteen, jonka mukaan muutama pommi olisi osunut myös Pakistanin puolelle.
Ensimmäinen pommitusaalto oli varhain aamulla ja toinen käynnistyi iltapäivällä. Samalla Intia uhkasi jatkaa iskuja, kunnes sissit saadaan häädettyä pois Kashmirista.

-Yksikään pommi ei osunut heidän puolelleen. Intia ei käytä ilmavoimiaan Pakistania vastaan, sanoi Intian ulkoministeriön edustaja.
-Intian puolustusvoimat on saanut valtuudet ryhtyä asianmukaisiin toimiin, jos Pakistanin armeija tai ilmavoimat puuttuu suorasti tai epäsuorasti operaatioihimme, sanottiin Intian virallisessa lausunnossa.

Samalla Intia varoitti Pakistania sekaantumasta asiaan.
-Tämän selkkauksen laajentuminen on täysin Pakistanin vastuulla. Tämä operaatio on nyt alkanut ja se jatkuu, kunnes asevoimamme on saanut jälleen alueen haltuunsa, sanottiin puolustusministeriön lausunnossa.

Pakistanin asevoimat kuvasi ilmaiskuja tänään "hyvin, hyvin vakaviksi" ja sanoi varaavansa itselleen oikeuden vastata niihin tarpeellisella tavalla. Samalla maan asevoimat asetettiin hälytysvalmiuteen.
Pakistanin asevoimien edustajan mukaan muutama pommi osui jopa Pakistanin puolelle, mikä teki iskusta hyvin vakavan. Intia kuitenkin kiisti tiedon. Pakistanin ulkoministeri Sartaj Aziz kehotti kuitenkin molempia osapuolia pidättyväisyyteen.

Intian ilmavoimien edustajan mukaan iskujen tarkoituksena on ajaa Pakistanin tukemat muslimisissit pois Kashmirin pohjoiselta Kargilin alueelta. Alueelle oli Intian mukaan "soluttautunut" noin 400 sissiä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Intian ilmavoimat teki iskun Kashmiriin.

-Pakistanin asevoimat ei pelkästään tue sissejä, vaan pakistanilaisten sotilaiden uskotaan osallistuvan heidän toimintaansa, sanottiin Intian puolustusministeriön lausunnossa.
Intia ja Pakistan ovat itsenäistymisensä jälkeen käyneet kolme sotaa, joista kaksi on koskenut juuri Kashmiria. Alue on nykyisin jaettu tulitaukolinjalla, joka jättää kaksi kolmasosaa Kashimirista Intian haltuun.

Intialle kuuluvassa Kashmirissa puhkesi vuonna 1990 verinen kapina Intian hallintovaltaa vastaan. Osa ryhmittymistä haluaa liittää Kashmirin Pakistaniin, osa haluaa sen itsenäiseksi. Intia on syyttänyt Pakistania kashmirilaisten separatistien tukemisesta.
Yhdysvaltain Intian-lähettiläs Richard Celeste ilmaisi tänään maansa huolestuneisuuden ilmaiskujen johdosta. Celeste tapasi päivällä Intian puolustusministerin George Fernandesin.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.