Mainos

Intia lisää puolustusmenojaan

Kansallismielisen hindu-puolueen johtama Intian hallitus ilmoitti maanantaina suurista sotilas- ja ydinvoimamenojen korotuksista kuluvan varainhoitovuoden 1998-99 budjetissa.

Loppusummaltaan 353 miljardin markan talousarvio esiteltiin kolme viikkoa Intian kiisteltyjen ydinkokeiden jälkeen. Kyseessä on 19. maaliskuuta muodostetun Janata-puolueen johtaman hallituksen ensimmäinen budjetti.

Valtiovarainministeri Yashwant Sinha ilmoitti parlamentille, että puolustusmenot kohoavat 361 miljardista rupiasta 412 miljardiin rupiaan (runsaaseen 50 miljardiin markkaan). Ydinvoimamenot nousevat 68 prosenttia eli lähes 14 miljardiin rupiaan. Avaruusministeriön määrärahoja lisätään 62 prosenttia eli samoin lähes 14 miljardiin rupiaan.

Puolustusmenoja voidaan lisätä tästäkin, jos tarvetta ilmenee.
-Puolustusvalmiudestamme ei voi tinkiä, ministeri Sinha sanoi.
Intia teki 11. ja 13. toukokuuta viisi ydinkoetta 24 vuoden koetauon jälkeen. Perivihollinen Pakistan vastasi viime viikolla tekemällä kuusi ydinkoetta. Kumpaakin maata uhkaavat kansainväliset pakotteet, varsinkin Yhdysvaltain taholta.

Intia on parhaillaan talouden taantuman kourissa, ja valtiovarainministeri Sinha kertoi, että ulkomaiset investoinnit Intiaan pyritään kaksinkertaistamaan kahden vuoden kuluessa osana talouden elvyttämistä.

Ulkomaiset rahavirrat Intiaan ovat Sinhan mukaan ovat jo kasvaneet huomattavasti ja olivat lähes 17 miljardia markkaa maaliskuussa päättyneenä edellisenä varainhoitovuotena.
-Aiomme luoda olot, joissa ulkomaiset sijoittajat pitävät Intiaa houkuttelevana sijoituskohteena, ministeri sanoi.

Hallitus luo kolmen kuukauden aikana järjestelmän ulkomaisten investointihankkeiden käsittelemiseksi mahdollisimman joustavasti. Budjetissa keskitytään myös viime aikoina taantuneen maatalouden edistämiseen. Maatalousmenoja lisätään 68 prosenttia. Maatalouden piirissä työskentelee 64 prosenttia Intian työvoimasta, ja sen osuus bruttokansantuotteesta on 29,5 prosenttia.

Lisäksi hallitus yrittää elvyttää teollisen kasvun ja pääomamarkkinat sekä kehittää perusrakenteita kuten tie-, vesi- ja sähköverkkoa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.