Mainos

Intia ja Pakistan pyrkivät välttämään ydinselkkauksen syntymistä

Intian ja Pakistanin pääministerit sopivat tänään huippukokouksensa päätteeksi ryhtyvänsä heti toimiin vähentääkseen ydinselkkauksen riskiä alueella. Samalla he sopivat pyrkivänsä ratkaisemaan kaikki maiden välisiä suhteita hiertävät ongelmat ja erityisesti kiistan Kashmirin alueesta.

Intian pääministeri Atal Behari Vajpayee ja Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif allekirjoittivat kaksipäiväisen huippukokouksensa päätteeksi ns. Lahoren julkilausuman. Siinä kummankin maan hallitukset lupautuivat "ryhtyä välittömiin toimiin vähentääkseen riskiä, että ydinaseita käytettäisiin vahingossa". Samalla ne lupasivat tutkia mahdollisuuksia käyttää luottamusta lisääviä toimia, joiden tarkoituksena on ehkäistä mahdollisia selkkauksia.

Tällaisina toimina maat lupasivat mm. ilmoittaa toisilleen etukäteen ballistisista ohjuskokeista ja kieltäytyä uusista ydinkokeista, kunnes "erityislaatuiset tapahtumat asettavat maiden edut vaaraan".

Kashmirin kiista ratkaistava

Pääministerit sopivat tänään myös, että 50 vuotta jatkunut kiista Kashmirin alueesta on ratkaistava. Julkilausumassa maat lupasivat pidättyä aseellisesta väliintulosta ja "sekaantumasta toistensa sisäisiin asioihin". Samalla ne korostivat lisäävänsä maiden välistä vuoropuhelua "myönteisen tuloksen" aikaansaamiseksi. Pääministerit tuomitsivat yhteisesti myös "terrorismin kaikissa muodoissaan".

Intia ja Pakistan ovat sotineet kaksi kertaa Kashmirin hallinnasta. Nykyisin alueen jakaa tulitaukolinja, joka jättää suurimman osan Kashmirista Intialle. Intian-puoleisessa Kashmirissa on käynnissä verinen kapina Intian hallintoa vastaan.

Intia on syyttänyt Pakistania Kashmirin muslimisissien rahoittamisesta ja kouluttamisesta. Pakistan on kiistänyt syytteet, mutta on avoimesti tukenut Kashmirin muslimeja poliittisesti. Kokouksen päätteeksi pääministerit olivat yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Sharif kuvasi neuvotteluja "rakentaviksi ja suoriksi". Vajpayeen mukaan allekirjoitettu julkilausuma kuvastaa "saavutettua yhteisymmärrystä". Nyt maiden on pantava täytäntöön "tuo yhteisymmärrys hyvässä sovussa".

Vajpayee on ensimmäinen Intian pääministeri, joka on vieraillut Pakistanissa 10 vuoteen. Intian edesmennyt pääministeri Rajiv Gandhi vieraili naapurimaassa vuonna 1989. Vajpayee saapui vierailulle linja-autolla, mikä merkitsi samalla maiden välisen ensimmäisen bussilinjan avaamista.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.