Mainos

Intia ja Pakistan neuvottelevat Kashmirista

-Olen vakuuttunut siitä, että tämä on ratkaiseva hetki Kaakkois-Aasian historiassa, Vajpayee lausui saapuessaan Wagahiin.

Intian ja Pakistanin pääministerit aloittivat lauantaina Pakistanissa kaksipäiväisen huippukokouksensa, jonka pääaiheena on Kashmirin kiistan ratkaiseminen. Intian pääministeri Atal Behari Vajpayee saapui Pakistaniin linja-autolla, mikä merkitsi maiden välisen ensimmäisen bussilinjan avaamista. Vierailun alkua varjosti kuitenkin Intian vastainen mielenosoitus. Vajpayeeta oli Wagahin rajanylityspaikalla vastassa Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif.

Vajpayee kehotti maita aloittamaan suhteissaan uuden aikakauden. -Viestini Pakistanin kansalle on lyhyt ja yksinkertainen - hylätkää menneisyyden katkeruus. Työskennelkäämme yhdessä ja aloittakaamme suhteissamme uusi alku, hän sanoi. Vajpayee on ensimmäinen Intian pääministeri, joka vierailee Pakistanissa 10 vuoteen. Intian edesmennyt pääministeri Rajiv Gandhi vieraili edellisen kerran naapurimaassa vuonna 1989.

Sotilaat pois Kashmirista

Vierailun alkua varjosti kuitenkin kokouspaikalla Lahoressa pidetty mielenosoitus. Tuhannet Pakistanin suurimman islamilaisen Jamaat-i-Islami-puolueen kannattajat marssivat Lahoressa vaatien Intiaa vetämään sotilaansa kiistellyltä Kashmirin alueelta. Turvatoimia kiristettiin Lahoressa yhteenottojen vuoksi.

Kashmir on hiertänyt Intian ja Pakistanin suhteita jo pitkään. Maat ovat itsenäistymisensä jälkeen vuonna 1947 sotineet kolme sotaa, joista kaksi on koskenut Kashmiria. Alue on nykyisin jaettu tulitaukolinjalla, joka jättää suurimman osan Kashmiria Intian haltuun.

Intian-puoleisessa Kashmirissa on käynnissä verinen kapina Intian hallintovaltaa vastaan. Muslimienemmistöisellä alueella toimii sekä ryhmiä, jotka haluaisivat liittää Kashmirin Pakistaniin että ryhmiä, jotka ajavat alueen itsenäisyyttä. Intia syyttää Pakistania kashmirilaisten separatistien kouluttamisesta ja aseistamisesta. Pakistanin hallitus on torjunut syytökset ja sanoo tukevansa separatisteja ainoastaan poliittisesti.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.