Mainos

Intia ja Pakistan lupaavat liennyttää jännitystä

Pakistan on pidättänyt yli tuhat kiellettyihin ääri-islamilaisiin järjestöihin kuuluvaa henkilöä.

Naapurimaa Intia on vaatinut, että maan on täytettävä nopeasti lupauksensa ja kukistettava ääri-islamilaiset järjestöt. Intia sanoo, ettei se aio poistaa joukkojaan Pakistanin vastaiselta raja-alueelta ennen kuin Pakistan on täyttänyt lupauksensa.

Kriisin ratkeamista saattaa edeltää taistelu

Eversti Heikki Hult maanpuolustuskorkeakoulusta uskoo, että Intia ja Pakistan käyvät todennäköisesti jonkinlaisen taistelun ennen kriisin ratkeamista.

Hultin arvion mukaan molemmat maat aikovat päästää hieman höyryjä ulos niin, ettei kukaan menetä kasvojaan. Mitään sodanjulistusta ei kuitenkaan anneta, Hult uskoo. Hän arvioi, että pidemmällä tähtäimellä kriisin ratkaisevat Yhdysvallat ja Kiina.

Liennytyksestä sovittiin presidentti Bushin kanssa

Intia ja Pakistan ovat luvanneet lieventää maiden välille kasvanutta jännitystä. Molempien maiden johtajien kerrottiin sopineen asiasta puhelinkeskustelussa Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kanssa myöhään eilisiltana.

Valkoisen talon edustaja Sean McCormackin kertoi Bushin soittaneen sekä Pakistanin presidentille Pervez Musharrafille että Intian pääministerille Atal Behari Vajpayeelle.

Keskusteluita edelsi Musharrafin lupaus pysäyttää maansa ääriryhmät. McCormackin mukaan Musharraf ja Vajpayee olivat suostuneet lieventämään jännitystä. Yksittäisistä toimenpiteistä ei kuitenkaan kerrottu.

Ydinasevaltioiden Intian ja Pakistanin väliset suhteet ovat kiristyneet joulukuussa Intian parlamenttiin tehdyn terrori-iskun jälkeen. Intia syyttää iskusta pakistanilaisia ääriryhmiä. Molemmat maat ovat keränneet joukkojaan keskinäiselle rajavyöhykkeelleen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.