Intia ja Pakistan eivät pääse ydinasekerhoon

Viisi ydinasevaltiota torjuvat Intian ja Pakistanin vaatimukset päästä virallisesti mukaan ydinasevaltioiden kerhoon, sanoi korkea amerikkalainen virkamies. Viiden ydinasevaltion ulkoministerit keskustelivat Intian ja Pakistanin ydinaseuhittelusta Genevessä. Samaan aikaan Intian hallitus ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan kiistellystä Kashmirin alueesta Pakistanin kanssa.

Ministerien on määrä hyväksyä kokouksessa julkilausuma, jossa he toteavat, etteivät maat hyväksy Intian ja jossain määrin myös Pakistanin väitteitä, että ne olisivat nyt ydinasevaltioita. Julkilausumassa on myös tarkoitus "dramatisoida" Intian ja Pakistanin välistä kiistaa Kashmirin alueesta ja vaatia, että "jotain aiempaa selvempää ja tarkemmin tehdään asian ratkaisemiseksi", virkamies sanoi. Kokousta valmistelleet virkamiehet ilmoittivat jo ennen ulkoministerien tapaamista, että he ovat saaneet valmiiksi julkilausumaluonnoksen, joka ministerien on määrä hyväksyä kokouksessa.

Ulkoministerien on tarkoitus löytää kokouksessa yhteinen strategia, jonka mukaisesti käsitellä Intian ja Pakistanin tekemien ydinkokeiden aiheuttamaa kriisiä. Intia teki toukokuussa viisi ydinkoetta ja Pakistan pian sen jälkeen kuusi. Kokoukseen osallistuvat Yhdysvaltain, Britannian, Kiinan, Venäjän ja Ranskan ulkoministerit. Yhdysvaltain koolle kutsuma kokous käsittelee ulkoministeri Madeleine Albrightin mukaan kolmea pääkohtaa: ydinkokeiden välitöntä lopettamista, Intian ja Pakistanin välisen vuoropuhelun aloittamista Kashmirista sekä neuvottelujen aloittamista ydinkoekieltosopimuksen allekirjoittamisesta.

Diplomaattien mukaan kiireellisin tehtävä on saada Intia ja Pakistan neuvottelemaan keskenään. Naapurimaat ovat sotineet keskenään kolme sotaa sen jälkeen, kun siirtomaaisäntinä toimineet britit poistuivat alueelta 1947. Kaksi kolmesta sodasta on käyty Kashmirin hallinnasta. Intian pääministeri Atal Behari Vajpayee sanoi torstaina olevansa valmis kahdenvälisiin neuvotteluihin Pakistanin kanssa Kashmirista. Intia on tähän mennessä kieltäytynyt hyväksymästä ulkopuolista välitystä kiistan ratkaisemiseksi, vaikka Pakistan olisikin valmis siihen.

Lue myös:

    Uusimmat