Mainos

Intia ja kashmirilaisryhmä tulitaukoneuvotteluihin

Intian asevoimat iskivät sissejä vastaan.

Pakistan, Kashmir, Intia - lippugrafiikka

Intian hallitus ja Jammu-Kashmirin osavaltion suurin sissiryhmä Hizbul Mujahideen sopivat tänään perustavansa komitean, joka laatii säännöt tulitauolle kiistellyssä osavaltiossa. Hallitus vetosi samalla muihin Kashmirin sissiryhmiin, jotta nekin liittyisivät tulitaukoon.

Intian neuvotteluvaltuuskunnan johtaja, sisäministeriön valtiosihteeri Kamal Pande sanoi, että tulitaukokomitea kokoontuu pian. Hän kuvasi komitean perustamiseen johtaneita neuvotteluja myönteisiksi. Intian hallitus ei ole neuvotellut sissien kanssa virallisesti kertaakaan aiemmin Kashmirin-kiistan yli kymmenvuotisen historian aikana.

Hizbul Mujahideenin valtuuskunnan edustaja Riaz Rasool tähdensi ennen keskusteluja, etteivät kyseessä ole varsinaiset rauhanneuvottelut.

-Keskustelemme vain tulitauon toimeenpanosta, hän sanoi. Hizbul ilmoitti viime viikolla yllättäen ryhtyvänsä yksipuoliseen tulitaukoon. Intian hallitus vastasi lopettamalla asevoimien iskut järjestöä vastaan ja kehotti sen edustajia astumaan neuvottelupöytään.

Varsinaisiin rauhanneuvotteluihin ryhtymistä mutkistaa Hizbulin vaatimus Pakistanin ottamisesta mukaan neuvotteluihin. Ryhmä ilmoitti tänään luopuvansa tulitauosta, jos Intia ei suostu vaatimukseen ensi tiistaihin mennessä. Intia ei halua Pakistania mukaan rauhanneuvotteluihin, koska se pelkää tällaisen asetelman merkitsevän Kashmirin kiistan kansainvälistymistä. Intia pitää kiistaa omana sisäisenä asianaan.

Veriset iskut varjostavat toivoa

Monien toivon herättänyt tulitaukotarjous sai kolauksen eilen, kun ilmeisesti äärimuslimien ryhmät surmasivat yli 90 ihmistä useissa iskuissa Kashmirissa. Intian pääministeri Atal Behari Vajpayee matkusti tänään Kashmiriin kaikkien puolueiden edustajista koostuvan valtuuskunnan kanssa lohduttamaan uhrien omaisia.

Vajpayee lupasi eilen, että hallitus jatkaa rauhanponnistelujen linjalla. Monet asiantuntijat odottivat sissi-iskuja Hizbul Mujahideenin tulitaukotarjouksen jälkeen. Hizbul on suurin keskenään erimielisistä sissiryhmistä, ja tulitaukotarjous kohensi sen asemaa entisestään. Pienempien ääriryhmien oli tehtävä jotain saadakseen äänensä kuuluville.

Hizbul nauttii Pakistanin tukea, ja ilmeisesti suuri osa sen 1200 taistelijasta on saanut koulutusta Pakistanissa. Lehtitietojen mukaan tulitaukotarjoukseen olisi päädytty Intian salaisen palvelun kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen. India Today -lehden tietojen mukaan taustalla olisi ryhmän pelko asemiensa menettämisestä, koska Kashmiriin on virrannut niin paljon sissejä ja palkkasotureita Pakistanista ja Afganistanista.

Asevoimat iskivät Etelä-Kashmirissa

Intian asevoimat iskivät tänään sissien asemiin Jammun ja Kashmirin eteläosissa, missä eilisen veristen iskujen tekijöiden arvellaan lymyilevän. Kenraalimajuri P.P.S. Bindra kertoi, että iskuja tehtiin mm. Dodan alueelle, jossa sissit iskivät ainakin kahdesti eilen.

Asevoimat käyttivät mm. helikoptereita sissien etsintään ja joukkojen kuljettamiseksi alueelle. Muslimisissit ovat taistelleet Kashmirin irrottamiseksi Intiasta vuodesta 1989 saakka.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.