Mainos

Intia ei näe YK:lle roolia Sri Lankassa

Intian ulkoministeri Jaswant Singh kyseenalaistaa Yhdistyneiden kansakuntien roolin sodan repimässä Sri Lankassa.

Singaporessa alueellisesta turvallisuudesta tänään pitämässään puheessa Singh korosti, ettei Intia puutu konfliktiin, ellei Sri Lankan hallitus niin pyydä.

Singhin mukaan YK:n osuus Sri Lankassa on toistaiseksi rajoittunut humanitääriseen apuun. Sri Lankan armeijan ja tamilisissien taistelut Jaffnan niemimaalla ovat kiihtyneet tamilijärjestö LTTE:n uusien hyökkäysten myötä. Singhin mukaan taistelut ovat uhka Sri Lankan yhtenäisyydelle. Hän painotti Intian kunnioittavan Sri Lankan alueellista koskemattomuutta.

Intia lähetti joukkojaan Sri Lankaan vuonna 1987 riisuakseen aseista LTTE:n joukkoja ja vetäytyi vuonna 1990 Sri Lankan silloisen presidentin Ranasinghe Premadasan määräyksestä. Sissit ovat taistelleet Sri Lankassa vuodesta 1983 luodakseen itsenäisen tamilivaltion saarivaltion pohjoisosaan.

Sodassa on saanut surmansa yli 60 000 ihmistä. Toisin kuin Sri Lankan tapauksessa Singh totesi Intian toivovan, että kansainvälinen yhteisö osallistuisi tehokkaammin Fidzhin kriisiin ratkaisemiseen.

Fidzhiläinen kapinallisjohtaja George Speight joukkoineen kaappasi vallan intialaissyntyisen Mahendra Chaudhryn hallitukselta viime kuussa. Pääministeriä ja enemmistöä hänen hallituksensa jäsenistä on pidetty panttivankeina parlamenttirakennuksessa toukokuun 19. päivästä asti.

Singhin mukaan Brittiläisen kansanyhteisön, johon Intia ja Fidzhi kumpikin kuuluvat, tulisi estää demokraattisilla vaaleilla valittujen hallitusten syöksemiset vallasta. Intia neuvottelee Australian ja Uuden Seelannin sekä muiden Brittiläisen kansanyhteisön maiden kanssa Fidzhin tilanteesta.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.