Mainos

Intia ehkä valmis neuvottelemaan Kashmirin itsehallinnosta

Intian puoleisen Kashmirin alueen pääministerin mukaan Intia on nimittänyt edustajan Kashmirin itsehallinnon laajentamista koskeviin neuvotteluihin.

Intialle kuuluvan Kashmirin pääministeri Farooq Abdullah kertoi tänään Intian nimittäneen edustajan neuvottelemaan Kashmirin itsehallinnon laajentamisesta. Abdullah ei kuitenkaan kertonut tarkempia yksityiskohtia.

Jos Intian johto vahvistaa tiedon, merkitsee se täyskäännöstä pääministeri Atal Behari Vajpayeen hallituksen linjassa. Pääministeri Abdullahin puolue esitti Intian keskushallinnolle autonomian laajentamista viimeksi kaksi vuotta sitten. Aluehallinnon ulkopuolelle olisivat jääneet vain puolustus-, valtiovarain- ja viestintäasiat.

Intian hallitus tyrmäsi tuolloin ehdotuksen, joka Intian mukaan vain kiihdyttäisi Kashmirissa 1980-luvun lopulla alkanutta väkivaltaista itsenäistymisliikehdintää. Kashmirilla oli laaja itsehallinto vuoteen 1953 saakka.

Intia ilmoitti eilen illalla aikovansa vastata täysin voimin Kashmirissa tapahtuneeseen veriseen iskuun. Intian hallitus oli aiemmin tuominnut "terroristi-iskun" jyrkästi.

27 henkeä kuoli ja kymmeniä haavoittui lauantaina, kun hindujen pyhiksi miehiksi naamioituneet muslimisissit avasivat tulen Kashmirin talvipääkaupungin Jammun slummissa. Poliisi epäilee hyökkääjien kuuluvan Pakistanista käsin toimivaan Lashkar-e-Taiba -järjestöön.

Välikohtaus on jälleen kiristänyt Intian ja Pakistanin välejä. Intian varapääministeri Lal Krishna Advani vieraili eilen Jammun kaupungin slummissa, jossa hyökkäys tapahtui. Hän mukaansa oli kuitenkin vielä liian varhaista sanoa, oliko Pakistan iskujen takana.

Intia on syyttänyt Pakistania terrori-iskuja tekevien militanttien tukemisesta. Myös Pakistan on tuominnut iskun.


(MTV3-STT-AFP)

(Uutiset klo 8, 15.07.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.