Mainos

Intia ampui Pakistanin tiedustelukoneen

Intian ilmavoimien hävittäjä on ampunut alas rannikolla pakistanilaisen laivaston tiedustelukoneen maiden rajan läheisyydessä.

Koneessa olleet 16 ihmistä lienevät kuolleet, sanoi Intian laivaston edustaja. Intian armeijan edustajan mukaan Pakistani oli loukannut Intian ilmatilaa. Pakistanilaisten laivastolähteiden mukaan laivaston partiokone oli koulutuslennolla, kun Intia iski siihen.

-Koneen jäännökset sijaitsevat kaksi mailia kansainväliseltä rajalta Pakistanin puolelle, noin 300 kilometriä Karachista koilliseen, sanoi Pakistanin laivaston edustaja. Hän ilmoitti, että koneessa oli kuusi koulutuksessa olevaa upseeria ja 10 laivaston sotilasta.

Intian mukaan koneen hylky sen sijaan on Intian puolella rajaa. Delhissä Intian armeijan tiedottaja sanoi, että pakistanilainen laivaston kone ammuttiin alas, kun se tunkeutui Intian alueelle.

-Se oli ranskalaisvalmisteinen "Atlantic"-kone. Huolimatta varoituksista se lensi pitkälle alueemme sisäpuolelle ja kun se ei näyttänyt merkkiäkään peräytymisestä meillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin ampua se alas, sanoi Intian puolustusvoimain edustaja.

Koneen pudottaminen on viimeisin yhteenotto maiden välillä, jotka ovat taistelleet kolme sotaa sitten vuoden 1947.

Pakistan uhkasi vastatoimilla


Pakistan on ilmoittanut varaavansa itselleen oikeuden "asianmukaiseen vastaukseen" Intialle. Pakistan sanoi lausunnossaan Intian "ampuneen raukkamaisesti alas" pakistanilaisen tiedustelukoneen, jossa oli 16 ihmistä.
Koneessa oli kuusi koulutuksessa olevaa upseeria ja kymmenen laivaston sotilasta. Lausunnon antoi Pakistanin ulkoministeri Sartaj Aziz pian sen jälkeen, kun Intia vahvisti tiedon siitä että, maan ilmavoimien MiG-21-hävittäjä ampui alas rannikolla tänään pakistanilaisen laivaston tiedustelukoneen maiden rajan läheisyydessä.

Pakistanin lausunnossa sanotaan, että "kansainvälisen yhteisön tulisi voimallisesti tuomita 16 viattoman ihmisen kylmäverinen murha".

Intian puolustusministeri George Fernandes sanoi, että koko läntinen sotilassektori on asetettu hälytystilaan. Intian puolustusministeriön tiedottajan mukaan myös maan laivaston hälytysvalmiutta on tehostettu.

Koneessa olleet 16 ihmistä lienevät kuolleet, sanoi Intian laivaston edustaja aiemmin tiistaina. Intian armeijan edustajan mukaan Pakistan oli loukannut Intian ilmatilaa.

-Koneen jäännökset sijaitsevat kaksi mailia kansainväliseltä rajalta Pakistanin puolelle, noin 300 kilometriä Karachista koilliseen. Kone löydettiin Badinin rannikkokaupungin lähistöltä eteläisen Sindhin maakunnassa, sanoi Pakistanin laivaston edustaja. Pakistanilaisten laivastolähteiden mukaan laivaston partiokone oli koulutuslennolla, kun Intia iski siihen.

Delhissä Intian armeijan tiedottaja sanoi, että pakistanilainen laivaston kone ammuttiin alas, kun se tunkeutui Intian alueelle. Intian tulkinnan mukaan koneen hylky on Intian puolella rajaa.

-Se oli ranskalaisvalmisteinen "Atlantic"-kone. Huolimatta varoituksista se lensi pitkälle alueemme sisäpuolelle ja kun se ei näyttänyt merkkiäkään perääntymisestä meillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin ampua se alas, sanoi Intian puolustusvoimain edustaja.

Puolustusministeriön mukaan Pakistanin kone lensi kymmenen kilometriä Intian ilmatilan sisäpuolella. Koneen pudottaminen on viimeisin yhteenotto maiden välillä, jotka ovat taistelleet kolme sotaa sitten vuoden 1947. Maat miltei ajautuivat sotaan toukokuussa, kun Intia aloitti laajat sotilaalliset toimet ajaakseen Pakistanin tukemat "maahantunkeutujat" Intian Kashmirista.

Pakistan arvioi tiistaina, että Intia halusi kostaa tämän kriisin aikana tapahtuneen koneensa menetyksen. -Pakistanilaiset ovat tunkeutuneet ilmatilaamme ennenkin. Toukokuusta heinäkuuhun ulottuvalla aikavälillä he ovat tunkeutuneet kahdeksan kertaa, sanoi Intian puolustusministeriön tiedottaja.

Puolustusministeri Fernandes kertoi lisäksi, että pakistanilaiset ovat pyytäneet kansainvälisiä tarkkailijoita koneen hylylle.

-Tiedämme missä koneen hylky on ja aiomme viedä sen pois ja hajottaa sen, sanoi Fernandes. Intialaisen uutistoimiston mukaan molempien maiden sotilasoperaatioiden johtajat ovat puhuneet puhelimitse tapauksen jälkeen.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.