Mainos

Interpol: Määrärahojen puute hidastaa tsunamiuhrien tunnistusta

Interpolin johtajan Ronald Noblen mukaan tsunamiuhrien tunnistus voi pitkittyä vuosilla, ellei määrärahoja saada pikaisesti.

Hallitusten tuen puute ja kutistuvat määrärahat saattavat hidastaa Aasian tsunamiuhrien tunnistamista, kertoo Interpolin johtaja Ronald Noble. Interpol johtaa kansainvälistä uhrientunnistusta Thaimaan Phuketissa.

- En osoita sormellani mitään yksittäistä maata, osoitan sormellani kaikkia maita. Koko maailman pitäisi olla häpeissään, Noble sanoi Reutersin haastattelussa.

Noblen mukaan vähentyvä rahoitus ja tunnistajien vähyys on aiheuttanut suuria ongelmia tunnistuksessa.

- On raivostuttavaa, että olemme siinä tilanteessa, jossa DVI-asiantuntijoiden pitäisi käyttää kaikki aikansa uhrien tunnistamiseksi mutta he joutuvat sen sijaan keräämään rahaa työtänsä varten, napautti Noble.

Hänen mukaansa kansainvälisten uhrintunnistajien on täytynyt maksaa perustarvikkeita, kuten pöytiä ja tulostimien musteita, omasta pussistaan, koska rahat ovat olleet niin vähissä. Työntekijöiden vähyys on puolestaan aiheuttamassa sen, että 5000 tsunamiuhrin tunnistaminen viivästyy vakavasti.

Noblen mukaan Phuketissa on jäljellä vain 16 maan tunnistajat niistä 31:tä, jotka alunperin lähettivät asiantuntijoitaan Thaimaahan. Yli 1000 ulkomaalaista on vielä tunnistamatta.

- Yksittäiset maat yrittävät tunnistaa suurimman osan omista uhreistaan, ja kun se työ on valmis, heillä ei ole enää poliittisia paineita, joten he voivat lähteä kotiin, Noble kertoi.

Puutetta on Noblen mukaan muun muassa sormenjälkiasiantuntijoista sekä DNA-tutkimuksiin tarvittavista määrärahoista. Hallituksille on lähetetty yhteensä seitsemän miljoonan euron avustuspyyntö DNA-tutkimuksia varten. Interpolin mukaan hallitukset ovat luvanneet vain 0,5 prosenttia koko tarvittavasta rahasummasta. Noblen mukaan tunnistus voi pitkittyä vuosilla, ellei määrärahoja saada pikaisesti.

- Uhrintunnistamisen ei pitäisi olla budjettiasia, sen pitäisi olla humanitaarinen asia, Noble sanoi.

- Muutamat uhrien perheenjäsenet soittavat meille päivittäin ja kysyvät, onko heidän rakkaitaan jo tunnistettu. Menen kananlihalle, kun ajattelen sitä. Me vastaanotamme nämä puhelut, eivät hallitusten edustajat kotimaissaan, Noble jyrähti.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.