Mainos

Internetin kemikaalit voivat täyttää lääkeainerikoksen kriteerit

Internetin markkinapaikoilla myydyt "puutarhakemikaalit" voivat olla lääkeaineiksi luokiteltavia aineita. Useilla internetin markkinasivuilla on ollut eilisestä asti ilmoituksia, joissa kaupataan ainakin mephedronea, flephedronea ja methylonea.

Myyjä kauppaa kemikaaleja puutarhatuote-osastolla, ja ainakin eräässä ilmoituksessa puhelu yhdistyi porilaiseen hotelliin.

Ilmoituksissa kaupatuista aineista ainakin kaksi on luokiteltu lääkeaineeksi. Niiden myyminen vaatii siis Lääkelaitoksen luvan.

- Methylone ja mephedrone ovat lääkkeiksi luokiteltuja. Ne kuuluvat aineisiin, jotka ovat siis luokiteltuja lääkkeiksi vaikutuksensa perusteella eli ne muuttavat elimistön toimintaa, mutta niiden ensisijainen käyttötarkoitus on huumausainekäyttö, kertoo Fimean johtaja Erkki Palva.

Aineita ei siis saa tuoda maahan eikä myydä ilman asianmukaista lupaa. Luvan saamiseksi myyjä tarvitsee toimintaansa varten asianmukaiset perusteet. Ilman lupia aineiden myyminen ja maahantuonti täyttävät lääkeainerikoksen tunnusmerkit.

Huumausaineiden määrittelyssä Suomi seuraa YK:n ja EU:n huumelistoja, jotka päivittyvät hyvin hitaasti.

Yhdessä ilmoituksessa kyseisiä kemikaaleja kaupataan Auran alueella. Rikoskomisario Petri Lamppu Varsinais-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että asiasta on tiedotettu Keskusrikospoliisia.

- Jos on tarvetta, tällaisten aineiden soisi päätyvän nopeasti huumausaineiden listalle, Lamppu toteaa.

Hän myös suosittelee, että internetin epäilyttävistä ilmoituksista kerrotaan aina poliisille.

Moni huonolla suomella kirjoitettu ilmoitus on jo suljettu tai poistettu palvelimelta.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.