Mainos

"Internetin isä" EU:n nettiehdotuksesta: Pelottavia näkymiä

Internetin perustajajäsen Vint Cerf on hyökännyt internetin sääntelyä koskevaa lakiehdotusta vastaan.

"Intenetin isäksi" kutsuttu Cerf on tuominnut keskeisiltä osiltaan EU:ssa esitetyn lakiehdotuksen. Cerfin mukaan ehdotus on epäkäytännöllinen ja kaiken lisäksi näkymiltään pelottava.

Cerfin kritiikki kohdistuu ns. "Oikeus tulla unohdetuksi" -lakiehdotukseen.

Tammikuussa eteenpäin laitetun lakiesityksen mukaan ihmiset voisivat pyytää internet-yhtiöiltä itseään koskevia tietoja, kuvia ja posteja tuhottaviksi verkosta.

Yhtiöiden olisi toteltava tietojen tuhoamispyyntöä, ellei tietojen säilyttämiseksi olisi olemassa lainmukaisia perustetta. Pyynnön noudattamatta jättämisestä voisi seurata sakko, jonka suuruus saattaisi olla jopa kaksi prosenttia kyseisen yhtiön maailmanlaajuisesta liikevaihdosta.

Ehdotus velvottaisi mm. Googlen ja Facebookin kaltaisia yhtiöitä varmistamaan, että verkosta poistetaan sellaiset kuvat, joita käyttäjä ei itsestään halua nähtäville. Kriitikoiden mukaan yhtiöistä muodostuisi täten sakkojen pelossa toimivia maailmanlaajuisia nettipoliiseja. Käytännössä yhtiöiden toiminta tulisi mahdottomaksi.

"Maailmaa ei voi pakottaa unohtamaan asioita"

- Ei kaikkien koneilta voi alkaa poistaa sisältöä vain koska haluaa maailman unohtavan jotakin. Eihän tämä ole toteutettavissa oleva ehdotus alkuunkaan, toteaa Cerf brittilehti Telegraphille antamassaan haastattelussa.

Cerfin mukaan internetin muistia ei voi pyyhkiä jo yksinkertaisesti sen takia, koska kuvien ja tiedostojen kopioiminen ja lataaminen verkkoon uudestaan myöhemmin on niin helppoa.

Cerf valottaa kantaansa esimerkillä netin ulkopuolelta:

- Mitä jos haluaisin vaikka kaikkien unohtavan julkaisemani kirjan, jota pitäisin nolona? Miten tämä oikeasti toteutettaisiin? Tämä tarkoittaisi, että ihmisten koteihin pitäisi murtautua ja ottaa kirja pois kirjahyllystä. Asiaan liittyy lainopillisia näkökohtia jotka eivät ole sen helpompia online-maailmassa.

Cerfin mukaan huonosti suunniteltu laki vain kannustaa kansalaisia halveksimaan sitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.