Internetin hallinnosta sopu huippukokouksessa

Huippukokouksessa päätettiin perustaa YK:n alainen kansainvälinen foorumi, jolla valtiot, yksityinen sektori, kansalaisjärjestöt ja kansainväliset järjestöt voivat keskustella tehostetusta internet-yhteistyöstä.

Internetin hallinnosta on päästy sopuun YK:n tietoyhteiskuntahuippukokouksessa (WSIS) Tunisissa. Yhteisymmärrys Yhdysvaltojen ja muiden maiden välille syntyi vasta pitkien neuvottelujen jälkeen.

Huippukokouksessa päätettiin perustaa YK:n alainen kansainvälinen foorumi, jolla valtiot, yksityinen sektori, kansalaisjärjestöt ja kansainväliset järjestöt voivat keskustella tehostetusta internet-yhteistyöstä.

Uuden foorumin ensimmäinen kokous on määrä pitää Kreikassa vuoden 2006 aikana.

Etenkin Kiina ja suuri joukko kehitysmaita on ollut huolissaan siitä, että internetiä hallinnoiva ICANN-järjestö on täysin amerikkalaisten käsissä. Myös EU:ssa osa maista on ollut halukkaita vähentämään Yhdysvaltain vaikutusvaltaa.

Yhdysvallat taas pitää internetin hallinnointia kansallisen turvallisuutensa piiriin kuuluvana kysymyksenä, eikä ole tähän mennessä ollut halukas kompromisseihin.

- Kokouksessa päätettiin pyytää YK:n pääsihteeriä perustamaan Internet Governance Forum. Sillä ei ole päätösvaltaa, mutta ensimmäistä kertaa nyt muodostettaisiin tällainen näyttämö, jossa sekä valtiot että muut tahot voisivat keskustella internetiin liittyvistä kysymyksistä. Nyt luodaan puitteet eri tahojen vuoropuhelulle, summasi Suomen valtuuskuntaan kuuluva ulkoasiainneuvos Yrjö Länsipuro STT:lle puhelinhaastattelussa.

Lopullisesti sopu siunataan perjantaina, kun huippukokous hyväksyy päätösasiakirjan. Tietoyhteiskuntahuippukokous päättyy tuolloin.

"Hyvä päätös"

Yhdysvallat piti neuvotteluissa tiukasti kiinni siitä, että osoitetiedostot sekä kaikki muutkin ICANN:in nykyisin hoitamat asiat säilyvät ennallaan.

- Uuden yhteistyön etsintä ei siis vaikuta millään tavalla internetin tekniseen toimintaan. Vasta tämän jälkeen Yhdysvallat suostui siihen, että tällainen foorumi pannaan pystyyn. Sen ensimmäinen kokous on määrä pitää Kreikassa vuoden 2006 aikana, Länsipuro selvitti.

Länsipuro muistutti myös, että uuden foorumin ensitapaaminen saattaa osua yksiin Suomen EU-puheenjohtajuuden kanssa.

Länsipuron mukaan nyt saavutettu sopu uudesta foorumista on merkittävä päänavaus:

- Ensinnäkin päätös on meidän ja EU:n kannalta -vaikkakin unionissa oli erilaisia kantoja - hyvä. Suomen näkemyksen mukaan kaikista tärkeintä on internetin vakaus ja sen tämä turvaa.

- Internet on tällä hetkellä osa lähes kaikkea inhimillistä toimintaa. Ja kun siinä on runsaasti tällaista rajat ylittävää toimintaa, on hyvä, että siitä voidaan puhua kansainvälisellä tasolla, Länsipuro kiteytti.

Anna: "Tietotekniikan kehitystä pitää käyttää köyhien avustamiseen"

YK:n pääsihteeri Kofi Annan muistuttaa, että internetin ja tietotekniikan kehitystä tulee käyttää myös maailman köyhimpien maiden asukkaiden elämän parantamiseen.

- Maailmassa on valtava tarve, ei teknologialle sinänsä, vaan kaikelle sille, mitä se mahdollistaa, Annan sanoi avauspuheenvuorossaan YK:n tietoyhteiskuntahuippukokouksessa Tunisissa.

Annanin mukaan nyt on etsittävä ratkaisuja, joilla rakennetaan kehitysmaiden asukkaille siltoja parempaan elämään.

Huippukokouksessa on koolla valtiojohtajia useista Afrikan maista sekä muutamista vauraista länsimaista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat