Mainos

Internet-vaalissa paljastunut huijauksia

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat kiinnittäneet huomiota keskisuomalaisen virtuaalivaalipalvelun epäkohtiin.

Jyväskyläläisen yrityksen tarjoamassa Internet-palvelussa on helmikuun lopulta lähtien voinut äänestää keskisuomalaista eduskuntavaaliehdokasta. Palvelun käyttäjät sitoutuvat mies ja ääni -periaatteeseen, toisin sanoen kukin äänestäjä saa antaa vain yhden äänen.

Käytännössä tekniset puutteet ovat houkutelleet innokkaimmat vaaliaktiivit väärinkäytöksiin. Tutkijat ovat havainneet palvelussa laajamittaisia mies- ja ääni -periaatteen loukkauksia, jotka ovat vääristäneet verkkovaalin tuloksia.

-Erään ehdokkaan tähän mennessä hyväksytyistä äänistä noin puolet on peräisin samasta ns. proxy-palvelimesta. Kyseisen puolueen äänistä puolet on peräisin samalta palvelimelta, joka tosin ei sijaitse Keski-Suomessa, yliassistentti Juha Knuuttila ryhmätyöteknologioiden maisteriohjelmasta Jyväskylän yliopistosta kertoo.

Vääristelyn huomattuaan palvelun tarjonnut Hi-Log Oy on joutunut poistamaan jopa 1600 annetuista 2600 äänestä. Yritys on ottanut yhteyttä kyseenalaista suosiota saaneisiin ehdokkaisiin, jotka ovat huolestuneet ilmiöstä. Yrityksestä riippumattomat tutkijat ovat myös selvittäneet, ettei Hi-Log Oy ole itse puuttunut äänimääriin.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.