Mainos

Internet tarjoaa uusia mahdollisuuksia taiteentekijöille

Internetin suosio taiteen uutena julkaisukanavana kasvaa. Erityisesti nuoret taiteenharrastajat saavat verkossa esitelypaikan töilleen.Taidesivustoilla on nähtävissä niin kuvataidetta, musiikkia kuin elokuviakin. Parhaimmissa tapauksissa nettinäkyvyys voi tuoda töitä kunnianhimoisille taiteen tekijöille ja miksei harastajillekin.

Internettaiteilija Mikko Eerola kertoo tekevänsä taidetta nimenomaan itselleen, mutta muidenkin huomio kiinnostaa.

-Tottakai se tuotta mulle onnellisuutta, että joku on kokenut iloa mun maalausten näkemisestä.

Espoossa asuva Mikko Eerola on julkaisssut taidettaan internetissä jo vuosia. Eerolan fantasia-aiheisia digitaalimaalauksia on esillä sekä suomalaisella Harhakuva-sivustoilla että kansainvälisessä Deviantartissa, jossa on miljoonia käyttäjiä. Katsojien lisäksi tärkeää on palaute.

-Ehkä se kanssa motivoi että haluaa parantua varsinkin jos saa kriittistä palautetta, etä haluaa oppia siitä ja tehdä parempaa taidetta.

Konseptitaiteilijana peliyhtiössä toimiva Eerola käytti työnhaussaan oia internet-sivustolla julkaistuja töitään.

- Kyllä mä tiedän, että monet ovat löytäneet töitä sitä kautta, että ovat tehneet hyvää duunia.

Iikka Koistinen perusti kavereidensa kanssa Harhakuva-sivuston 2005 nuorien taiteenharrastajien omaksi julkaisukanavaksi.

-Me haluttiin tehdä Harhakuvasta hyvin yksinkertainen, nopea ja helppo käyttää. Sellainen, että sitä olisi helppo lähestyä sellaistenkin ihmisten, jotka eivät ole käyttänyt internettiä.

Harhakuvan sivustoilla viikottaisia käyntejä on kymmneniä tuhansia ja määrä kasvaa nopeasti..

Internetin voimasta ääriesimerkki on tieteisparodia Starwreck, jonka suomalaisopiskelijat tekivät alunperin verkkoon, josta sen sai ladata ilmiseksi. Vuosien myötä siitä kasvoi kulttielokuva, jonka on nähnyt 7-8 miljoonaa ihmistä. Tuottaja-ohjaaja Samuli Torssonen kertoo, että nyt yhtiön perustanut ryhmä tekee neljän miljoonan euron budjetilla uutta kansasinväliseen levitykseen tulevaa scifi-elokuvaa.

-Se on antanut meille erilaisen mahdollisuuden nousta elokuvantekijäksi omia teitä, mehän emme ole käyneet elokuvakouluja ja olemme tehneet omat virheemme kyllä mutta se antanut meille tälläisen erilaisen tien.

Iron Skyn kuvaukset alkavat syksyllä Saksassa; valkokankaalla se nähdään vuoden 2010 lopulla.

Katso Pekka Niemiahon juttu (Kymmenen uutiset 5.4.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.