Mainos

Internet-piratismirinki paljastui Italiassa

Internetin kautta myytiin laittomia ohjelmistoja, elokuvia ja pelejä 60 miljoonan euron liikevaihdolla.

Euroopan mittavimpiin lukeutuva Internet-piratismirinki paljastui Italian poliisin ja ohjelmistonvalmistajien etujärjestö Business Software Alliancen (BSA) yhteistyön tuloksena. Kolmen laittoman Internet-sivuston kautta myytiin verkosta ladattavia ohjelmistoja sekä pelejä, elokuvia, musiikkia ja tietokoneohjelmistoja sisältäviä CD-levyjä. Piratismiringin arvioitu liikevaihto oli yli 60 miljoonaa euroa.

Useita kuukausia kestäneet tutkimukset johtivat samanaikaisiin yllätysetsintöihin yhdeksässä Italian maakunnassa. Yhtä henkilöä syytetään ja kymmentä epäillään tekijänoikeusrikoksesta. Etsinnöissä takavarikoitiin muun muassa 100 000 kpl tietokoneohjelmistoja sisältäviä CD-levyjä, tietokonelaitteita, elokuvia ja videopelejä. Laittomat Internet-sivustot on suljettu. BSA toimii parhaillaan yhteistyössä poliisin kanssa Suomessa, Iso-Britanniassa, Alankomaissa, Saksassa ja Espanjassa vastaavanlaisten Internet-piratismitapausten selvittämiseksi.

- BSA:n Internet-etsivät jäljittävät päivittäin laittomia ohjelmistoja ja sarjanumeroita levittäviä tai kauppaavia sivustoja niiden sulkemiseksi. Tehtävä on haastava, sillä piraatit käyttävät yhä monipuolisempia keinoja laittomien ohjelmistojen levittämiseksi ja toiminnan piilottamiseksi. Internet-piratismia harjoitetaan monella eri tasolla, yksittäisen henkilön levittämistä laittomista ohjelmistojen sarjanumeroista järjestäytyneeseen rikollisuuteen, lakimies Olli Pouttu BSA Finlandin oikeusasioita hoitavasta Asianajotoimisto Susiluoto Oy:stä sanoo. - Piraattien kiinnisaamista hankaloittaa lisäksi Internetin kansalliset rajat ylittävä luonne sekä lainsäädännön kehittymättömyys ja epäyhtenäisyys.

- BSA lanseerasi kansainvälisen Internet-kampanjan vuonna 1998. Neljässä vuodessa BSA on saanut 20 000 nettipiratismia koskevaa vihjettä eri Euroopan maista. Vihjeistä 12 440 on johtanut oikeudellisiin toimenpiteisiin, BSA Finlandin puheenjohtaja Jari Heikkinen sanoo.

- Internetpiratismi on suurin yksittäinen syy siihen, että Länsi-Euroopan piratismiprosentti on noussut kahtena vuonna peräkkäin. Euroopassa piratismista aiheutuvat tappiot ohjelmistoteollisuudelle ovat jo lähes kolmen miljardin euron luokkaa", Heikkinen jatkaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.