Mainos

Internet-osaamattomuus lukutaidottomuutta?

Tietokoneen ja tietoverkon hallinta on yhä tärkempi taito nyky-yhteiskunnassa.

Kehityksen kärryiltä putoaminen saattaakin muodostaa melkoisen "uuslukutaidottomien" joukon, varoittavat amerikkalaiset tutkijat.

-Internet on piakkoin niin kaikkalle tunkeutuva, että ne, joilla ei pääsyä tai taitoa tämän teknologian käyttöön, ovat samassa asemassa kuin luku-tai kirjoitustaidottomat, toteaa Michael Fleisher Gartner Groupista, tutkimuksen tehneestä kosulttifirmasta. Vastajulkaistun tutkimuksen mukaan jopa 50 miljoonaa amerikkalaisaikuista saattaa olla pikapuoliin tässä asemassa, varoittavat tutkijat. Tämä johtaa helposti syvään taloudelliseen ja sosiaaliseen kahtiajakoon, jossa voittajiin kuuluvat nettiosaajat.

Internet rahasta kiinni

Eikä pelkkä pääsy tietoverkkoon välttämättä riitä. Vahvimmilla tietoyhteiskunnassa ovat ne, jotka taitavat digitaalitekniikan ja osaavat hyödyntää sitä laajemminkin. Palkintona on parempi työ, paremmat koulutusmahdollisuudet ja leveämpi elämäntyyli.

Varakkuus on selvästi tekijänä Internetin käyttössä. Tutkimuksen mukaan vain 35:ssä prosentissa vähätuloisiksi luokitelluissa amerikkalaisperheissä on Internet-liittymä. Yli puolella keskituloisista on liittymä ja korkeimpaan tuloluokkaan kuuluvat ovat 83-prosenttisesti tietoverkossa. Tutkimuksen tehnyt Gartner Group ennakoi kuitenkin, että vuoteen 2005 mennessä Yhdysvalloissa kolmessa taloudessa neljästä on jo Internet-liittymä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.