Mainos

Internet kasvaa huimasti Kiinassa

Internetin käyttäjien määrä kasvaa räjähdysmäisesti Kiinassa. Kiinan hallitus kannustaa Internetin hankintaan, sillä se nähdään oikotieksi kehittyneiden maiden joukkoon. Hallituksen sensurointiyritykset ärsyttävät kuitenkin käyttäjiä.

Verkon käyttäjiä on Kiinassa noin pari miljoonaa, mutta jo ensi vuoden loppuun mennessä rikkoutuu 10 miljoonan käyttäjan raja. Enemmän liittymiä on maailmassa vain Yhdysvalloissa.

Poliittisesti arveluttavien sivujen sensurointiyrityksistä huolimatta Kiinan hallitus suhtautuu innostuneesti Internetin tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tiedon valtatien kehittämiseen on viime vuosina satsattu suuria summia. Lopullisena tavoitteena on nostaa Kiina kehittyneiden maiden joukkoon Internetin avulla.

Aasian talouskriisi oli hyvä muistutus siitä, ettei Kiina voi perustaa talouskasvuaan pelkästään halpatuotteiden varaan. Kiina tarvitsee hitech-teollisuutta ja Internetiä kansainvälisen kilpailukykynsä parantamiseksi.

Tavoitteena on saada 80 prosenttia paikallishallituksista ja yrityksistä verkkoon parin vuoden sisällä. Tavallisen kuluttajan liittymiskynnystä helpotetaan tariffien leikkauksilla. Siitä huolimatta verkossa surffailu on kiinalaisille edelleen kallista hupia.

Myös hallituksen holhouspyrkimykset harmittavat kuluttajia. Hallituksen vastaisten osoitteiden sensuroinnin lisäksi tilaajat sitoutuvat sopimuksissa pysymään poissa poliittisesti tai moraalisesti arveluttavilta sivuilta. Kiusauksista huolimatta niin hallitus kuin käyttäjätkin ovat yhtä mieltä siitä, että Internetin edut peittoavat kirkkaasti sen riskit.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.