Internet ja digitaalitekniikka muuttavat paperimarkkinoita

Paperiteollisuudessa jo vuosikymmenen jatkunut yritysten yhdistyminen jatkuu, sillä alan on kohdattava uusia paineita. Kehittyvä digitaalitekniikka ja investoinnit halvempien kustannusten perässä uusille alueille ovat alan tulevaisuutta.

Paperiteollisuuden näkymät olivat esillä New Yorkissa alan asiantuntijoiden kokouksessa.

Lähimmän viiden vuoden sisällä paperiteollisuuden on sopeuduttava siihen, että painotalojen määrä vähenee ja markkinat ovat saavuttaneet kypsyysasteen, joka ei enää kasva. Paperiteollisuudelta puuttuu asiantuntijoiden mukaan myös tietämystä kuluttajien tarpeista.

Paperiteollisuuden ahdinko heijastuu myös alan osakekursseihin, jotka ovat jähmettyneet samalle tasolle jo puoleksitoista vuodeksi. Samaan aikaan muun raaka-aineteollisuuden osakekurssit ovat nousseet.

Deutsche Bank Securitiesin toimitusjohtaja ja analyytikko Mark Wilde painotti puhuessaan paperiteollisuuden toimitusjohtajille ja asiantuntijoille, että alan on keskityttävä entistä enemmän siihen, mihin kuluttajat käyttävät paperia.

Wilde huomautti, että digitaaliteknologia muuttaa kuluttajien käyttäytymistä ja tarpeita. Esimerkiksi kännykät ja internet syövät perinteisiä paperimarkkinoita, joihin ovat kuuluneet puhelinluettelot ja painetut mainokset.

Muun muassa Yhdysvalloissa painotalojen määrä on puolittunut kymmenessä vuodessa, kun internet on toden teolla alkanut levitä.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat