Mainos

Internet houkuttaa roskapuheluiden levittäjiä

Internetpuheluissa on yleistymässä käyttäjän sip-osoite. Puheluosoitelistoja löytää internetistä yhtä helposti kuin roskapostilistojakin. Suomessa on yli 100 000 internetpuheluiden käyttäjää

Roskapuhelut saattavat olla internetpuheluiden tulevaisuuden uhka, koska roskamainosten lähettäjät kärkkyvät ilmaisia levityskanavia.

Tällä hetkellä suurin osa internet-puheluista on maksuttomia erityisesti silloin, kun puhelu on kahden tietokoneen välillä. Maksu internetpuheluista otetaan yleensä silloin, kun toinen osapuoli on puhelinverkossa tai palvelu on räätälöity yritysratkaisu. Internetpuheluiden halpuudesta kirjoittaa hintavertailun tehnyt Kuluttaja-lehti.

Maksuttomuus ja halpuus on myös roskamainosilmiön taustalla, muistuttaa tekniikan tohtori Arto Karila.

- Positiivista on se, että puhelut muuttuvat ilmaisiksi. Mutta sittenpä ei roskan lähettäminenkään maksa mitään. Kyse on samasta asiasta kuin sähköpostin roskaposti, joka on jo melkoinen ongelma, Karila sanoo.

Tällä hetkellä roskapuhelut ovat varsinainen ongelma vain Yhdysvalloissa. Internetpuheluista toukokuussa liikenne- ja viestintäministeriölle selvityksen tehnyt Karila ennustaa internetpuheluiden laajaa leviämistä, sillä puhelu on vain yksi internetin sovellus.

Roskamainokset ovat bisnestä

Karila pitää todennäköisenä, että roskapostin lähettäjät odottavat internetpuheluiden määrän kasvua. Silloin roskapuheluista tulee kannattavaa liiketoimintaa. Mainoksissa kaupitellaan lehtiä, viagraa, peniksen laajentajia ja vitamiineja. Posteissa levitetään myös viruksia. Kannattavuus on volyymissa.

- Voi vain ihmetellä kuka hullu tällaisia ostaa. Mutta jos roskaposti lähetetään 10 miljoonalle ihmiselle päivässä, ja heistä joka kymmenestuhannes tekee tilauksen, niin 1000 tuotetta on myyty. Silloinhan se kannattaa, kun mainostaminen ei maksa mitään, Karila laskee.

- Maailman roskapostista suurimman osan tuottaa vain muutama tyyppi. Kun näistä pari innostuu, niin roskapuhelut saattavat lähteä räjähdysmäiseen kasvuun, Karila povaa.

Tietokone soittaa itse

Halpaan pöytäkoneeseen asennettavat sovellutukset käsittelevät Karilan mukaan ääntä vaivatta. Kone pystyy ottamaan nopealla internetliittymällä useita yhtäaikaisia puheluita, ja vastaajat saavat kuulla äänitteen, jossa houkutellaan ostamaan tuote.

- Kone veivaa puheluita osoitteisiin ja puhelimiin, ja päällä oleva vastaaja voi tukkeutua viesteistä. Pienistä maksuistakin huolimatta kustannukset ovat niin pienet, että se kannattaa, Karila kertoo.

Internetpuheluissa on yleistymässä käyttäjän sip-osoite, joka on samantyyppinen kuin sähköpostin mail-osoite. Puheluosoitelistoja löytää internetistä yhtä helposti kuin roskapostilistojakin.

- Esimerkiksi Venäjän mafia myy näitä. Osoitteita kerätään nettisivujen kautta, minne normaali selain jättää tietoja, Karila kertoo.

Torjunta vaikeaa

Lainsäädännöllä ei Karilan mukaan hillitä roskapuheluita, jotka eivät kulje valtioiden rajojen mukaan. Mahdollisina estokeinona hän pitää puheluohjelmistoihin integroitua julkisen avaimen infrastruktuuria ja mustia listoja.

- Avaimella voidaan todentaa verkossa kuka kukin on, ja lakata ottamasta vastaan puheluita ja postia tuntemattomilta. Huijarilähettäjistä voidaan koota musta lista, jota jaetaan kavereille tai päivitetään kaupallisesta ylläpidosta.

Karilainen harmittelee, että kaikki eivät voi kommunikoida kaikkien kanssa.

- Rajoittaminen on sääli, sillä nykyiset kommunikaatiovälineet on kivoja juuri sen takia että ne ovat avoimia.

Soitot siirtymässä laajakaistaan

Suomessa on yli 100 000 internetpuheluiden käyttäjää, kerrotaan Viestintävirastosta. Maksullisten internetpuheluiden osuus näistä on joitakin kymmeniätuhansia. Määrät ovat reippaassa kasvussa.

Suosittu ilmainen palvelu on netistä ladattava Skype. Maksullisia palveluita ostavat erityisesti yritykset. Viestintäviraston apulaisjohtaja Martin Andersson kertoo, että erityisesti ulkomaanpuheluista suurin osa on ollut jo pitkään internetpuheluita, sillä ulkomaiset operaattorit käyttävät internet protokolla - eli ip-teknologiaa.

- Lukuja on vielä vaikea määritellä tällä hetkellä. Suomessa on tietääkseni seitsemän rekisteröitynyttä kaupallista palveluntarjoajaa, ja lisää on lähiaikoina tulossa. Jo viiden vuoden päästä yritykset saattavat tarjota vain internetpuheluita, Andersson pohtii.

Lankaliittymistä on luovuttu nopeaa tahtia kännykän ja laajakaistan yleistyttyä. Lankaliittymiä oli parhaimpina vuosina 2,9 miljoonaa mutta viime vuonna enää 2,4 miljoonaa.

- Kehitys näyttää nopeutuvan. Määrä saattaa laskea tänä vuonna alle kahteen miljoonaan. Uskon internetpuheluilla olevan tähän selkeää vaikutusta, Andersson sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.