Mainos

Internet-äänestäminen aktivoisi nuoria

Sähköistä äänestämistä ollaan jo kehittämässä.

Äänestäminen ei kiinnosta suomalaisia. Eduskuntavaalien äänestysprosentti jäi 65 prosenttiin ja viime kunnallisvaaleissa vain runsas puolet äänioikeutetuista vaivautui uurnille. Erityistä huolta aiheuttaa nuorten vähäinen kiinnostus äänestämiseen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan sähköinen äänestäminen, etenkin internetin kautta, voisi olla ratkaisu heikkoon äänestysaktiivsuuteen. Kahdeksan kymmenestä tutkimukseen vastanneesta uskoi nettimahdollisuuden tarjoamisen kasvattavan äänestysintoa ja yhdeksän kymmenestä sen lisäävän erityisesti nuorten aktiivisuutta. Tutkimukseen vastasi liki 850 suomalaista.

- 47 prosenttia nuorista oli sitä mieltä, että he äänestäisivät enemmän jos olisi nettiäänestämisen mahdollisus, sanoo Ajatuspajan projektisihteeri Leena Koivisto.

Oikeusministeriössä sähköistä äänestämistä kehitetään.

- Hallitusohjelman mukaan sähköisen äänestämisen pitäisi olla mahdollista muutamissa äänestyspaikoissa vuonna 2008, runsaan vuoden päästä päästään jo tositoimiin, kertoo oikeusministeriön erityisavustaja Ari Heikkinen.

Internet-äänestämiseen ei vielä olla siirtymässä, mutta äänestyslipukkeet korvataan sähköisellä järjestelmällä. Ongelmana netin hyödyntämisessä on etenkin väärinkäytösten mahdollisuus.

Internet-äänestysten toteuttamisen ei kuitenkaan pitäisi olla teknisesti mahdotonta. Niin rahansiirrot, osoitteenmuutokset kuin Kela-asiointintikin hoidetaan siten, että henkilöllisyydet varmistetaan pankkijärjestelmien kautta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.