Mainos

Interfax: Venäläisjoukot Tshetsheniaan

Venäläisiä joukkoja on siirtynyt Tshetshenian alueelle ja asettunut siellä asemiin kahta kylää vastapäätä oleville vuorille, kertoi uutistoimisto Interfax tänään. Interfax viittasi yksittäisiltä upseereilta saamiinsa tietoihin.

Venäjän sotilasviranomaiset Rostov-na-Donussa sanoivat kuitenkin, ettei heillä ole mitään tietoa joukkojen tunkeutumisesta Tshetsheniaan. Venäjän puolustusministeriöstä ei löytynyt ketään, joka olisi kommentoinut asiaa.

Alustavat epäsuorat neuvottelut Venäjän ja Tshetshenian johdon välillä jouduttiin perumaan tänään. Tshetshenian presidentin Aslan Mashadovin oli määrä tavata Dagestanin presidentti Magomedali Magomedov Hasavjurtin rajakaupungissa Dagestanissa.

Tapaaminen kuitenkin peruuntui kun vihaiset dagestanilaiset eivät päästäneet Tshetshenian presidenttiä kuljettanutta autosaattuetta neuvottelupaikalle. Ihmisten mielestä Mashadovin olisi pitänyt pyytää anteeksi sitä, että islamilaiset taistelijat hyökkäsivät aiemmin tänä vuonna Dagestaniin juuri Tshetsheniasta käsin.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin oli aiemmin valtuuttanut Magomedovin neuvottelemaan Mashadovin kanssa, kertoivat venäläiset uutistoimistot.

-Odotamme Tshetshenian johdon vihdoin tuomitsevan terrorismin selkeästi ja osoittavan valmiutensa luovuttaa rikolliset, Putin sanoi myöhemmin televisiossa. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov sanoi tänään, että Venäjä on periaatteessa valmis neuvottelemaan Tshetshenian johtajien kanssa. Neuvottelujen ehdoksi Ivanov asetti kuitenkin sen, että Tshetshenia luopuu väkivaltatoimista ja luovuttaa Venäjälle "terroristien" johtajat.

Ivanov kommentoi Tshetshenian kriisiä vieraillessaan Kuubassa tänään. Venäjän mukaan Tshetsheniasta lähteneet sissit ovat syypäitä Venäjällä tehtyihin tuhoisiin pommi-iskuihin. Islamilaiset sissit ovat Venäjän mukaan tehneet Tshetsheniasta myös hyökkäysretkiä naapurialueelle Dagestaniin.

Venäjä on lähes viikon pommittanut Tshetsheniaa. Pommituksilla pyritään Ivanovin mukaan toisaalta estämään islamilaisten sissien hyökkäykset ja toisaalta tuhoamaan heidän Tshetsheniassa olevat tukikohtansa ja varastonsa. Presidentti Mashadovin kanslian mukaan tänään ilmahyökkäyksissä kuoli ainakin 19 ihmistä, kertoi uutistoimisto Itar-Tass.

Lehti: suunnitelma maahyökkäyksestä valmis

Venäjän armeija on jo esitellyt presidentti Boris Jeltsinille suunnitelman maahyökkäyksestä Tshetsheniaan. Sevodnja-lehden mukaan puolustusministeri Igor Sergejev esitteli suunnitelman käydessään Kremlissä tiistaina. Suunnitelman mukaan Venäjän asevoimat tunkeutuisivat Tshetsheniaan Ingushiasta ja Dagestanista käsin ja valtaisivat noin kolme neljäsosaa Tshetsheniasta marraskuun loppuun mennessä.

Venäjän johto on kuitenkin pysynyt virallisesti edelleen kannalla, jonka mukaan Tshetsheniaan ei aiota tehdä maahyökkäystä.

YK auttaa Tshetshenian pakolaisia

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR toivoo käynnistävänsä piakkoin apuohjelman Tshetsheniasta Ingushiaan paenneille arviolta 50 000 ihmiselle. Ingushia vetosi YK:hon maanantaina Venäjän pommituksia pakenevien tshetsheenien auttamiseksi.

UNHCR:n edustaja Paul Stromberg sanoo, että järjestö aikoo lähettää alueelle pääosin paikallista henkilökuntaa Etelä-Venäjällä sijaitsevasta Stavropolin kaupungista. Stromberg kuitenkin muistuttaa apujärjestöjen suhtautuvan varauksellisesti toimintaan Tshetshenian läheisyydessä heikon turvallisuustilanteen vuoksi. UNHCR vetäytyi alueelta sen jälkeen kun järjestön ranskalainen työntekijä siepattiin tammikuussa 1998.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.