Mainos

InterDigital voitti patenttikiistan Nokian kanssa

InterDigitalin mukaan yhtiö on voittanut Nokian kanssa käymänsä patenttikiistan. Nokia haluaa neuvotella korvausten suuruudesta.

Yhdysvaltalainen langattoman teknologian yhtiö InterDigital kertoo voittaneensa Nokian kanssa käymänsä patenttikiistan. Yhtiön mukaan New Yorkin piirioikeus vahvisti sovittelulautakunnan päätöksen, jolla Nokia tuomittiin maksamaan InterDigitalille korvauksia 252 miljoonaa dollaria.

Lisenssikiista koski toisen sukupolven aikajakoisen langattoman teknologian käyttökorvauksia. Kansainvälisen kauppakamarin välityslautakunta antoi ratkaisunsa asiasta heinäkuussa.

Nokian viestintäpäällikkö Riitta Mård kertoo, että Nokia aikoo neuvotella InterDigital-yhtiön kanssa. Neuvottelut koskevat muun muassa InterDigitalille maksettavien korvausten suuruutta.

Mårdin mukaan Nokia tutustuu kuitenkin ensin tarkasti piirioikeuden päätökseen ja päättää vasta sitten jatkotoimista.

InterDigitalin vaatimusta 252 miljoonasta dollarista (213 miljoonasta eurosta) Nokia pitää joka tapauksessa vain amerikkalaisyhtiön esittämänä arviona patenttioikeuksiensa hinnasta.

Mård vahvisti, että maksujen suuruus on neuvoteltavien kysymysten joukossa, mutta sen enempää hän ei halunnut kommentoida kiistan rahallista puolta. Yli 200 miljoonan euron kiista ei kuitenkaan ole vähäpätöinen edes Nokian kokoisen noin 30 miljardin euron liikevaihtoa pyörittävän yhtiön kannalta, sillä pahimmillaan korvaukset voisivat syödä jopa viidesosan yhtiön neljännesvuoden liiketuloksesta.

Mårdin mukaan Nokia tutustuu ensin tarkasti piirioikeuden päätökseen ja päättää vasta sitten jatkotoimista. Hän ei sulkenut pois myöskään sitä mahdollisuutta, että Nokia jatkaa edelleen oikeustaistelua InterDigitalia vastaan.

- Kaikki on mahdollista, hän sanoi.

Mård ei lähtenyt arvailemaan ratkaisun aikataulua, jos Nokia ja InterDigital onnistuvat neuvottelemaan ratkaisun kiistaan.

InterDigital tyytyväinen

New Yorkin piirioikeus vahvisti eilen Kansainvälisen kauppakamarin välimiesoikeuden kesäkuussa tekemän päätöksen, jolla Nokia tuomittiin maksamaan InterDigitalille korvauksia 2G- ja 2,5G-puhelimien ja verkkojen teknologian käytöstä vuosina 2002-2006. Päätökseen tyytymätön Nokia vei asian piirioikeuteen.

Mård huomauttaa, ettei New Yorkin piirioikeus ollut täysin samaa mieltä kuin välimiesoikeus vaikka pitikin sen tuomion voimassa. Hän ei halunnut eritellä, miten käsityskannat erosivat toisistaan. Hän vetosi siihen, että välimiesoikeuden päätöksen yksityiskohdat ovat luottamuksellisia.

InterDigital oli piirioikeuden päätökseen tyytyväinen. Yhtiön pääjohtaja William Merritt kertoo tiedotteessaan, että InterDigital uskoi koko ajan Nokian häviävän nostamansa oikeusjutun.

- Liittovaltion oikeus vahvisti uskomme hylkäämällä kaikki Nokian väitteet, Merritt julistaa.

InterDigital esitti toiveensa, että Nokia täyttäisi "vihdoin" kaikki yhtiöiden välisen lisenssisopimuksen ehdot. Jos Nokia ei taivu, InterDigital uhkasi ottaa kaikki lain suomat keinot käyttöönsä maksut saadakseen.

Välitysoikeudessa kesällä 2003

Nokian ja InterDigitalin kiista juontaa juurensa vuoteen 1999, jolloin yhtiöt tekivät sopimuksen teknologian kehittämisestä ja patenteista. InterDigitalin mukaan Nokia maksoi 31,5 miljoonaa dollaria vuoden 2001 loppuun ulottuvasta myynnistä.

Myöhemmin InterDigital teki sopimukset Ericssonin ja Sony Ericssonin kanssa ja ryhtyi soveltamaan sopimusten ehtoja myös Nokiaan. InterDigitalin mukaan sillä oli laillinen oikeus tehdä näin, mutta Nokia kiisti tulkinnan ja vei asian välitystuomioistuimeen kesällä 2003.

King of Prussia eli Preussin kuningas -nimisellä paikkakunnalla Pennsylvanian osavaltiossa toimiva InterDigital saa valtaosan tuloistaan patenttiensa käytöstä perimistään rojalteista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.