Insuliinisurmasta syytetylle vaaditaan elinkautista

Lehtikuvan kuva

Syyttäjä vaatii elinkautista vankeusrangaistusta insuliinisurmajutun syytetylle. Syyttäjä vaati oikeudessa myös syytetyn lähettämistä mielentilatutkimukseen. Syytetty vastustaa mielentilatutkimusta.

Nokialainen sairaanhoitaja on syytteiden mukaan surmannut insuliinin yliannostuksella kehitysvammaisen Ylisen kuntoutuskeskuksen asukkaan, vahingoittanut kahta laitoksen asukasta väärällä lääkityksellä sekä yrittänyt surmata insuliinilla kahdeksan kuukauden ikäisen vauvan.

Syytetyn asianajaja katsoi loppulausunnossaan, että näyttö syytteiden tueksi ei ole riittävä. Hänen mukaansa syytetyllä on ollut mahdollisuus tekoihin, mutta se ei riitä todistamaan syyllisyyttä.

Insuliinimyrkytyksistä syytetyn nokialaishoitajan avustaja Pertti Patrikainen ilmoitti puheenvuoronsa päätteeksi, että he vastustavat syyttäjän vaatimaa mielentilatutkimusta. Syyttäjä puhui puheenvuorossaan sairastuneesta ja huomionhakuisesta persoonallisuudesta.

- Eipä taida olla luonnekuva kovin luotettava. Mitään tavallisesta poikkeavaa ei ole ollut, Patrikainen sanoi.

Raskaan syytenippuun vastannut sairaanhoitaja on kiistänyt syyllisyytensä sekä poliisitutkinnassa että oikeudessa.

"Mielikuvituksen tarinoita"

Loppulausunnossaan asianajaja Pertti Patrikainen painotti, ettei syyttäjillä löydy raskaiden syytteiden ympärille riittäviä aineksia.

- Ylisen osalta yhteistä on, että syytteissä ja todistelussa ei ole tullut ilmi yhteistä tekohetkeä. Esimerkiksi professorilta pyydettiin lausunto, johon hän sai ajankohdan poliisilta, Patrikainen sanoi.

Patrikainen korosti myös, että syytetty ehti työskennellä Ylisen kuntoutuskeskuksessa vain lyhyen aikaa, eikä näin voinut tietää kaikkia talon tapoja.

Puolustus myös tyrmäsi syyttäjän näkemyksen siitä, että kukaan muu kuin sairaanhoitaja ei voi olla syyllinen.

- Tutkinnan lähtökohta on ollut, että hän on epäilty kaikista mahdollisista rikoksista. Myös julkisuus ja siellä olleet kirjoitukset sarjamurhaajasta ovat kuljettaneet henkilöitä, Patrikainen sanoi.

- Mielikuvituksen varassa voidaan rakentaa minkälainen tarina tahansa.

"Oireille liikaa painoarvoa"

Puolustuksen mukaan oikeudenkäynnissä on annettu liikaa painoarvoa uhrien oireille. Patrikainen katsoo, että tiedot oireista eivät ole varmoja.

Syyttäjän näkemyksen mukaan Kurun tapauksessa sukulaisvauvan ensioireet matalasta verensokerista näkyivät, kun lapsi heräsi päiväuniltaan. Syyttäjän mukaan sairaanhoitaja antoi vauvalle insuliinia pistoksena ennen unia.

- Joidenkin mielestä lapsi oli herätessään kuin kuka tahansa päiväunilta herännyt ja yhden paikallaolijan mukaan lapsi oli sairas, Patrikainen puolusti.

Syytetyn sairaanhoitajan näkemykset heinäkuisen päivän kulusta poikkeavat laajalti syyttäjän näkemyksistä.

- Saunamökillä liikkumisesta on yhtä aikaa monenlaista tietoa. Mahdottoman monessa paikassa hänen olisi täytynyt olla tekemässä pahojaan, Patrikainen maalaili.

Patrikainen puntaroi esimerkiksi mustan kangaslaukun todistusarvoa. Syyttäjän mukaan laukku oli tekopaikan eli saunamökin terassilla, vaikka hän ei saunonut muiden naisten kanssa.

- Missään vaiheessa ei ole tullut ilmi, että laukku olisi sisällä ollut tai sitä olisi sinne viety. Havainto laukusta tehtiin vasta naisten saunavuoron jälkeen, joka on paljon tekoajaksi kerrottua myöhemmin.

Tampereen käräjäoikeus antaa tuomion myöhemmin kansliapäätöksenä. Myös päätöksen mielentilatutkimuksesta oikeus tekee myöhemmin. Syytetty pysyy vangittuna.

Lue myös:

    Uusimmat