Instagram-taidetta vai roskaa?

Moni tuntee kännykkäkuvien jakopalvelun ja verkoston Instagramin nuorten suosimana paikkana, johon erityisesti nuoret lataavat itsestään tai kavereista otettuja kuvia. Mutta nykyään tästä verkkopalvelusta on kehittymässä myös valokuvausta harrastavien ja ammattilaisten suosima väline omien teosten julkaisemiseen.

Kulttuuritehdas Korjaamolla Helsingissä on esillä kansainvälisen With a note -taideprojektin näyttely, jossa on esillä älypuhelimella otettuja Instagram-kuvia. Hankkeessa on mukana eri maista 12 kuvaajaa, joista kaksi on suomalaisia. Osa on valokuvauksen harrastajia, osa ammattilaisia.

Vedostetut kuvat kertovat, että mobiilikuvaus ja Instagram käyvät valokuvataiteen tekemiseen siinä kuin muutkin välineet.

- Ennen kaikkea se idea on siinä tärkein. Ei ole merkitystä sillä millä kuvaa, vaan mitä kuvaa, sanoo vuoden nuoreksi lehtikuvaajaksi valittu Julius Koivistoinen. Koivistoinen oli mukana paneelissa, jossa keskusteltiin siitä, onko Instagram taidetta vai roskaa.

Koivistoisen mielestä ihminen tekee käyttämästään mediasta omiin tarkoituksiinsa sopivan.

- Olennaista on että sillä saa ilmaistua itsensä.

Yksi taideprojektin kuvaajista on Meri Kukkavuori. Valokuvauksesta innostunut Kukkavuori hurahti mobiilikuvaamiseen ja Instagramiin pari vuotta sitten.

- Älykännykkä on pieni, huomaamaton ja nopea. Minä kuvaan ihmisiä ja hetkiä, elämää kaduilla. Järjestelmäkameralla ei huomaamaton kuvaaminen onnistuisi.

Kukkavaaralle Instagramin verkosto on tärkeä.

- Sitä kautta voi jakaa kuvan, nähdä kuvia ympäri maailmaa sekä oppia toisilta. Lisäksi olen tutustunut moniin kuvaajiin eri maista.


Lue myös:

    Uusimmat