Insinöörikoulutusta halutaan karsia - taustalla Nokian tilanne

Insinöörikoulutusta halutaan vähentää tulevaisuudessa. Keskustelun taustalla on muun muassa matkapuhelinjätti Nokian suunnitelmat karsia insinöörejä merkittävästi.

90-luvulla insinöörikoulutusta lisättiin nimenomaan Nokian vaatimuksesta. Nyt kun Nokian tilanne on toinen, viriää keskustelu insinöörien pienemmästä koulutustarpeesta. Muun muassa Uuden insinööriliiton puheenjohtaja olisi valmis supistamaan koulutuspaikoista jopa 30 prosenttia.

- 30 prosenttia pitää poistaa insinöörien koulutuksen aloituspaikoista. Meillä aloittaa noin 10 000 insinööriä ja valmistuu noin 4 700. Työmarkkinat pystyvät vetämään kuitenkin hyvinä aikoina 4 000 uutta insinööriä, sanoo Pertti Porokari Uudesta insinööriliitosta.

Myös diplomi-insinöörejä edustava Tekniikan akateemisten liitto olisi valmis vähentämään koulutuspaikkoja usealla sadalla. Insinööriopinnot aloittaa vuosittain yli 9 700 opiskelijaa ja diplomi-insinööriopinnot yli 3 700 henkilöä.

Ministeriössä suunnitellaan parhaillaan koulutuspaikkojen määrää vuodelle 2016.

- Yhden vaikkakin suuren toimijan liikkeitten arviointi on aika vaikeaa. Keskeinen kysymys on se, että mitä Nokia tekee ja mitä elektroniikkateollisuudessa tapahtuu. Onko Nokian toimilla rakenteellisia vaikutuksia toimialaan, toteaa neuvotteleva virkamies Ville Heinonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Yhdestä asiasta eri tahot ovat samaa mieltä: insinöörikoulutusta pitää tehostaa, jotta yhä useampi opiskelija valmistuisi.

Lue myös:

    Uusimmat