Mainos

Insinöörien otettava mallia limakasvustoista?

Asiantuntijat tarjoavat insinööreille melko erikoista mallikohdetta teknologian ja verkkojärjestelmien suunnittelun avuksi. Japanilaisen Hokkaidon yliopiston tutkijoiden mukaan nimittäin sienimäiset limakasvustot voisivat auttaa insinöörejä mm. langattomien viestintäverkkojen suunnittelussa. Asiasta kertoo Britannian yleisradio BBC.

Tutkijat päätyivät tähän johtopäätökseen huomattuaan, että koetilanteessa limakasvusto kasvoi lähes identtisellä tavalla Tokion rautatiejärjestelmän näköiseksi. Tutkijat kutsuvat ajatustaan Science-lehdessä "biologian inspiroimaksi verkkojärjestelmäksi".

Tutkijat ovat laatineet liman tehokkaan kasvustrategian matemaattiseksi kaavaksi. "Limakaavan" avulla pystyttäisiin tutkijoiden mukaan kehittämään myös tehokkaampia suunnitelmia. Limakasvuston solukko yhdistyy ja leviää verkostoksi kasvaessaan.

-Nämä biologiset verkostot ovat hioutuneet evolutiivisen valinnan seurauksena, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijat laittoivat liman kokeeseen antamalla sen kasvaa märällä pinnalla, johon oli asetettu kaurahiutaleita. Kaurahiutaleet edustivat Tokion ympärillä olevia kaupunkeja. Physarum polycephalum -limakasvusto asetettiin keskelle. Kasvuston laajetessa ulospäin se asettui hiutaleiden ympärille verkostona ja muistutti läheisesti Tokion lähiseudun raideverkostoa.

-Tutkimustulokset ovat antaneet vakuuttavan esimerkin siitä, että biologian inspiroimat matemaattiset mallit voivat johtaa täysin uusiin ja tehokkaisiin algoritmeihin. Niitä voidaan hyödyntää tietotekniikan sovelluksissa, tutkijat kertovat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.