Mainos

Insesti jää usein perheen salaisuudeksi

Vain pieni osa insestitapauksista tulee poliisin tietoon. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoistutkijan Johanna Niemi-Kiesiläisen mukaan tapauksia on myös vaikea tilastoida, koska lapset eivät juurikaan osaa tai uskalla puhua tapahtuneesta.

Vuonna 1990 tehdyn tutkimuksen mukaan 0,5 prosenttia alle 15-vuotiaista tytöistä oli joutunut isän tekemän insestin uhriksi. Niemi-Kiesiläisen mukaan Suomessa vain muutama insestitapaus on edennyt tuomioistuimeen saakka.

Insestistä aiheutuneet raskaudet ovat Niemi-Kiesiläisen mukaan harvinaisia, muttei mahdottomia.

- Jos ajatellaan historiallisesti taaksepäin, niin kyllähän niitä on tapahtunut. Ei tämä ole mitenkään ensimmäinen kerta, mutta kyllä se hirveän harvinaista on, Niemi-Kiesiläinen kertoo viitaten uutiseen, jonka mukaan suomalainen mies oli saattannut 12-vuotiaan tyttärensä raskaaksi.

Hän myös muistuttaa, että insesti ei tarkoita pelkästään yhdyntää. Insestiä on myös muunlainen seksuaalisten alueiden hyväily ja koskettelu.

Insesti on syvä ja pitkäikäinen haava, joka voi vaivata myös aikuisena. Niemi-Kiesiläisen mukaan useat aikuiseksi kasvaneet insestiuhrit ovat myöhemmin ottaneet yhteyttä muun muassa Raiskauskriisikeskukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.