Innovaatioguru haluaa Suomen pienyrityksetkin pöhisemään

Yrittäjyyttä pitäisi ajatella Suomessa laaja-alaisemmin, toteaa MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Åbo Akademin organisaation ja johtamisen professori Alf Rehn.

Rehn on innoissaan suomalaisten start up -yritysten noususta. Hän kuitenkin muistuttaa, että yritys pärjää muuallakin kuin trendikkäillä it- ja pelialoilla.

– Pelialalla tapahtuu paljon ja moni yrittää poimia rusinoita pullasta. Moni kopioijakin voi menestyä, mutta itse keskittyisin aloihin, joilla ei juuri nyt ole kiinnostusta mediassa, Rehn toteaa.

Rehn povaa voimakasta kasvua esimerkiksi ympäristö- ja terveysaloille, etenkin vanhustenhoitoon. Hän itse ylistää esimerkiksi orgaanisia lastenvaatteita tuottavia yrityksiä.

– Pöhinää on saatava jokaiselle kentälle ja jokaiseen kuntaan, Rehn rohkaisee.

Rehnin mukaan paine löytää uusia Nokioita tai Rovioita on saattanut vetää useita pienyrittäjiä takaisin kuoreensa.

– Hyvä, että maailmassa on nuoria, joille pienin markkina-alue on maailma. Mutta täytyy keskustella myös siitä, että pienempikin riittää.

Rehn ei halua, että yrityksiä nälvittäisiin siitä, että he tavoittelevat pientä markkina-aluetta.

– Meillä on hyviä firmoja, jotka ovat halunneet Rovaniemen parhaaksi ja sitten Suomen parhaaksi.

Puheet miljardien arvoisesta yrityksestä eivät ole Rehnin mukaan arkipäivää esimerkiksi köyliöläiselle maahanmuuttajatytölle.

– Aluksi on tärkeää, että saa itsensä työllistettyä. Myös pieni saa olla kaunista.

Sama viesti Rehnillä on myös yt-neuvotteluissa työpaikkansa menettäneille.

– YT-neuvotteluissa ei ole kyse siitä, että työttömiksi jää reppanoita. Monet heistä ovat osaavia, jotka voivat lähteä etsimään uutta suuntaa, Rehn uskoo.

(MTV3)

Katso professori Alf Rehnin haastattelu: (Huomenta Suomi 20.11.2012)

Lue myös:

    Uusimmat