Mainos

Inkoon öljyvuoto syyteharkintaan

Inkoon viimesyksyinen öljyvuoto siirtyy syyteharkintaan. Suomalaislaivan vastuuhenkilöitä epäillään ympäristörikoksesta.

Inkoon viimesyksyisen öljyvuodon esitutkinta on valmistumassa. Raaseporin poliisi epäilee vuodon aiheuttaneen suomalaislaivan vastuuhenkilöitä ympäristön turmelemisesta. Syyttäjä Mika Illmanin ratkaistavaksi jää, nostetaanko syytteitä ja ketkä vastuuhenkilöistä syytteeseen joutuvat. Laivan henkilökunta ei ole myöntänyt syyllistyneensä rikokseen ainakaan tahallisesti.

Tuulet estivät katastrofin

Useiden tonnien suuruiseksi arvioitu öljyvuoto saastutti Inkoon satamaa ja rantaviivaa muutaman kilometrin matkalta Tammisaaren Stora Gloholmenissa viime vuoden syyskuun puolivälissä. Raskaan polttoöljyn leviäminen laajemmalle saatiin estettyä pitkälti suotuisten tuulien ansiosta. Öljyyn tahriutui kuitenkin muun muassa muutamia kyhmyjoutsenia.

Tapauksen esitutkintaa ovat venyttäneet Virosta ja Saksasta pyydetyt lausunnot. Virosta haluttiin tietoja, koska vuodosta epäilty laiva oli siellä huollossa vuodon jälkeen. Lausunnot saatiin hiljattain, mutta tutkinnanjohtaja Henrik Westerlundin mukaan ne eivät juurikaan tuoneet uutta tietoa. Laivan yhdessä öljytankin kautta kulkevassa putkessa oli reikä, jonka kautta öljy mahdollisesti pääsi vuotamaan. Muita reikiä tai pahoja vikoja aluksen kunnossa ei havaittu.

Saksassa laiva oli käynyt ennen Suomeen tuloaan. Saksalaislausunto on poliisin mukaan jo lähetetty, mutta ei ole vielä tullut perille. Westerlund tiesi sen kuitenkin sisältävän muutamia tutkinnan kannalta hyödyllisiä tietoja. Suomessa lausunnon tapauksesta on antanut ainakin Suomen ympäristökeskus. Ympäristön turmeleminen on rikos, josta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.