Mainos

Inkat huumasivat lapsensa ennen elävältä hautaamista

Muumioiden tutkiminen on paljastanut, että inkat huumasivat lapsiaan ennen näiden uhraamista elävinä.

National Geographic -lehden mukaan kansainvälinen tutkijaryhmä pystyi selvittämään muumioiden hiuksista, että lapsille oli syötetty kokapensaan lehtiä useiden kuukausien ajan ennen uhraamista. Viimeisinä viikkoina lapsille juotettiin myös alkoholia.

Kokapensaan lehdistä valmistetaan kokaiinia. Pensasta on viljelty Andeilla vuosisatoja. Ilmeisesti lapset oli valittu uhreiksi silloin, kun heille ryhdyttiin syöttämään huumaavia kokalehtiä.

Argentiinasta löytyneiden kolmen lapsen muumiot ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvin. Muumiot löydettiin jo vuonna 1999, mutta nyt ne on tutkittu tarkkaan. Lapset olivat noin 13-vuotias tyttö ja noin 4-5-vuotiaat tyttö ja poika.

– 13-vuotiaan inkatytön ruumis on parhaiten säilynyt muumio maailmassa. Aivan kuin tyttö olisi vain nukahtanut, sanoi oikeuslääketieteen ja arkeologian asiantuntija Andrew Wilson Bradfordin yliopistosta Isosta-Britanniasta National Geographic -lehdelle.

– Tämä tekee toisaalta tutkimukset hyytäviksi. Tämä ei ole vain kuivunut ruumis tai kasa luita, tämä on lapsi. Ja olemme tutkimuksissamme saaneet tietoja hänen viimeisistä päivistään.

13-vuotiaan tytön pitkistä hiuksista pystyttiin selvittämään enemmän yksityiskohtia kuin pikkulasten muumioista.

Inkojen valtakunta oli suurimmillaan aivan 1500-luvun alussa Andien vuoristossa, pääosin nykyisten Perun ja Bolivian alueilla. Inkat viljelivät muun muassa perunaa ja maissia. Kotieläiminä oli laama ja alpakka. Inkojen pääjumala oli auringon jumala Inti. Espanjalaiset tuhosivat inkojen valtakunnan 1500-luvun puolivälissä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.