Mainos

Inhimillinen virhe usein tietovuodon takana

Terveydenhuollossa muun muassa yksiköiden yhdisteleminen altistaa riskeille. Sähköinen potilasjärjestelmä vähentää paperiliikennettä.

Terveydenhuollon tietoturvalaiminlyönnit johtuvat yleensä puutteellisesta suunnittelusta tai inhimillisestä virheestä. Tietoturvavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan vuodon takana on usein se, ettei henkilöä ole osattu kunnolla opastaa asiakirjojen käsittelyssä. Tietoturva-asiat pitäisi kuitenkin suunnitella ja henkilökunta ohjeistaa kunnolla.

Aarnio sanoo, että terveydenhuollon yksiköiden lopettaminen ja yhdisteleminen altistaa tietoturvariskeille. Muuton yhteydessä tapahtunut tietoturvavirhe ilmeni esimerkiksi vuodenvaihteessa Malmin terveyskeskuksessa, kun Pukinmäen terveysasemalta tulleet entisten potilaiden tiedot jäivät henkilökunnan vessaan pahvilaatikoihin odottamaan arkistointia.

Kaikkiaan tietoturvavirheitä tapahtuu kuitenkin melko harvoin. Sosiaali- ja terveysministeriöstä arvioidaan, että ongelmien määrä on pieni verrattuna järjestelmässä liikkuvan tiedon määrään.

Terveydenhuolto pyrkii eroon paperiarkistoista

Sähköinen järjestelmä vähentää terveydenhuollon paperiliikennettä. Hallitussihteeri Päivi Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä kuitenkin uskoo, että vanhojen potilaiden tiedot säilytetään valtaosassa sairaaloita ja terveyskeskuksia jatkossakin paperisina. Tosin niiden ajamista sähköiseen järjestelmään selvitetään monissa yksiköissä.

Tietoturvavaltuutettu Reijo Aarnio puolestaan arvioi, että julkisen puolen yksiköt pyrkivät pääsemään eroon papereista pikkuhiljaa. Kaikkien tietojen siirtäminen sähköiseen järjestelmään saattaa kuitenkin viedä useita vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Yksityisten terveydenhuoltoyksiköiden ei ole pakko liittyä sähköiseen järjestelmään ollenkaan. Aarnio kuitenkin uskoo, että vain pieni osa yksityisistä jättäytyy järjestelmän ulkopuolelle.

- Se voi tosin olla joillakin arkaluontoisilla erikoisaloilla jopa kilpailuvaltti. Potilaat voivat arvostaa sitä, että tiedot pysyvät vain yhdellä paperilla, yhdessä yksikössä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.