Mainos

Influenssauutisointi aktivoi kunnat tilaamaan rokotetta

Influenssakausi on Suomessa vasta lähtemässä liikkeelle. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessori Ilkka Julkusen mukaan yhteensä influenssa A ja B -tapauksia on Suomessa tähän mennessä ollut noin 350.

– Määrä ei ole vielä kovin paljon. Pikkuhiljaa se kuitenkin sieltä nousee.

Kausi-influenssarokotuksista on julkisuudessa puhuttu useamman viikon ajan. Rokotetta suositellaan etenkin riskiryhmille. Kunnat ovat aktivoituneet uutisoinnin yhteydessä tilaamaan rokotteita lisää.

– Uutisointi on vaikuttanut rokotetilauksiin. Viime päivinä on tullut lisää tilauksia, kertoo THL:n rokotejakelun koordinaattori Viivi Isoniemelä.

Suomen kansallista rokotusohjelmaa varten on kunnissa jaettavaksi ostettu yhteensä 1,2 miljoonaa kausi-influenssa-annosta.

– Eri puolille Suomea on jaettu jo noin 868 000 kausi-influenssarokotetta, vahvistaa Viivi Isoniemelä.

Influenssa leviää rokotuksista huolimatta

Influenssarokotetta suositellaan etenkin riskiryhmille, eli lapsille, yli 65-vuotiaille ja muille erityisryhmille, kuten raskaana oleville. MTV3 uutisoi kuitenkin viimeksi eilen, että narkolepsiakohu on vaikuttanut lasten influenssarokotuksiin.

Vielä pari vuotta sitten ilmaisen influenssarokotuksen sai kolmasosa alle kolmivuotiaista lapsista, nyt lukema on pudonnut jopa alle kymmeneen prosenttiin.

Suurelle väestölle ei THL:n tutkimusprofessorin mukaan ole kovin suurta merkitystä kuka on rokotettu ja kuka ei.

– Suurin osa väestöstä on rokottamatonta. Eli taudin leviämiseen ei riskiryhmien rokotuksilla ole suurta vaikutusta. Tauti leviää joka tapauksessa. Rokotuksilla tähdätään siihen, että riskiryhmät eivät sairastu - ainakaan vakavasti. Esimerkiksi ilman rokotetta lasten sairastuvuus on aika korkea, Julkunen sanoo.

THL:llä ei ole tiedossa, kuinka moni suomalainen on rokotteen jo ottanut. Tarkat rokotuskattavuustiedot saadaan rokotusrekisterin perusteella vasta epidemiakauden loppupuolella.

– Rokottaa voi edelleen. Influenssaepidemian aikanakaan rokottamisesta ei ole haittaa. Rokotteen antaman suojan kehittymiseen menee kuitenkin pari viikkoa. Jos on jo saanut influenssatartunnan, rokote ei enää ennätä estää sairastumista, sanoo Isoniemelä.

Käyttämättömät influenssarokotteet hävitetään lääkejätteenä sen jälkeen, kun niiden käyttöaika umpeutuu. Isoniemelän mukaan kausi-influenssarokotteen käyttöikä on tavallisesti noin vuosi, koska viruskannat vaihtelevat vuosittain.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.