Mainos

Influenssarokotteen voi ottaa nyt nenäsumutteena

Kausi-influenssarokotteen voi ottaa nyt sumutteena nenän kautta. Suoraan limakalvoille osuva, heikennettyjä eläviä viruksia sisältävä rokote tehoaa lapsiin paremmin kuin perinteinen rokote.

Kansalliseen rokoteohjelmaan nenän kautta annettava influenssarokote ei kuulu, ainakaan vielä. Riskiryhmät eli 6-35-kuukautiset vauvat, odottavat äidit, yli 65-vuotiaat, terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaiset sekä alokkaat rokotetaan yhä perinteisesti.

- Sumutemainen kausi-influenssarokote sai myyntiluvan tänä vuonna. Seuraavassa rokotteiden hankintakilpailussa meidän on otettava huomioon myös tämän sumuterokotteen erilainen vaikutustapa ja sen parempi limakalvoimmuniteetti lapsille, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksikön päällikkö Hanna Nohynek kertoo.

Nenäsumutteena annettavan influenssarokotteen on tutkimuksissa todettu tehoavan lapsiin huomattavasti paremmin kuin perinteisen pistoksen. Elimistö luulee, että nyt influenssa yrittää iskeä nenän kautta ja ryhtyy puolustautumaan. Heikennetut virukset eivät kuitenkaan aiheuta tautia, vaan immuunivasteen.

- Meidän aikuisten limakalvot ovat elämämme aikana törmänneet jo niin monta kertaa erilaisiin influenssaviruksen muunnoksiin, että aikuisilla sumutteen teho ei ole yhtä hyvä. Tämän takia sumutetta saa markkinoida vain 2-18-vuotiaille lapsille ja nuorille, Nohynek kertoo.

Lääkäriketjuista esimerkiksi Pikkujätti markkinoi jo sumutemaista rokotetta asiakkailleen. Sumuterokotekin on reseptilääke.

Yhdysvalloissa jo vuosia käytössä

Ensimmäinen nenäsumutteena annettava influenssarokote on ollut käytössä jo vuodesta 2003 lähtien Yhdysvalloissa. Rokotetta Suomessa markkinoivan lääkeyhtiö AstraZenecan mukaan sitä on käytetty Yhdysvalloissa yli 39 miljoona annosta. Iso-Britannia on päättänyt ottaa sen kansalliseen rokotusohjelmaansa vuonna 2014.

Rokoteen haittavaikutuksia ovat lääkeyhtiön mukaan vuotava tai tukkoinen nenä, vähentynyt ruokahalu, kuume ja päänsärky. Myös astmareaktioista on huhuttu.

- Sumute voi lisätä alle 2-vuotiaiden lasten vinkunaa, siksi sitä ei saa antaa pikkulapsille. Lisäksi jos lapsella on vaikea astma, elävät bakteerit voivat heikennettynäkin laukaista astmakohtauksen, THL:n Nohynek kertoo.

Sumuterokotetta ei saakaan antaa vaikeaa astmaa sairastaville.

Kumpikaan kausirokotteista, ei perinteinen pistos eikä sumute, ei sisällä sitä tehosteainetta, jota epäillään narkolepsian aiheuttajaksi. Perinteiset rokotemaiset kausi-influenssarokotteet eivät sisällä myöskään eläviä taudinaiheuttajia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.