Mainos

Influenssarokotteen suosio hiipui

Influenssarokotuksia on otettu ympäri Suomen laiskemmin kuin viime talvena.

STT kyseli suomalaisten rokotusinnosta suurimpien kaupunkien terveyskeskuksilta. Esimerkiksi Lahdessa, Turussa ja Jyväskylässä ollaan huolissaan raskaana olevista naisista, joita ei ole pahemmin rokotusjonoissa näkynyt.

- Ehkä ihmiset vähän väsähtivät viime syksyn ruljanssiin siitä, kuka saa rokotteen ja kuka ei, kertoo Lahden tartuntatautien sairaanhoitaja Hely Pammo.

Ikäihmiset ovat olleet aktiivisimpia ainakin Espoossa ja Kuopiossa. Espoon terveystoiminnan asiantuntija Kirsti Mattsson kuitenkin arvioi, että rokotteita jää silti reilusti käyttämättä. Myös Oulussa kaupungin lääkevarastossa rokotetta on vielä runsaasti jäljellä.

Ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) arvelee, että narkolepsiakohu on saattanut säikyttää ihmisiä.

- Täytyy kuitenkin muistaa, että kausi-influenssarokote on aivan erilainen kuin viime talvena jaettu sikainfluenssarokote. Siitä esimerkiksi puuttuu tehosteaine, jolla on spekuloitu olevan yhteyttä narkolepsiaan, Kuusi sanoo.

Taudista odotetaan keskivertoa

Halukkaat ehtivät rokotteen vielä hakea, sillä influenssakausi on valtaväestön keskuudessa vasta alkamassa. Markku Kuusen mukaan joulukuun loppuun mennessä on todettu noin 220 influenssasairastumista, joista puolet varuskunnissa. Valtaosa löydöksistä on ollut sikainfluenssaa.

Rokote on odottaville äideille maksuton

- Kausi-influenssarokote suojaa sikainfluenssalta, H3N2-virukselta ja B-influenssalta.

- Tänä talvena rokotuksen saavat ilmaiseksi raskaana olevat, 6-35 kuukauden ikäiset lapset, 65 vuotta täyttäneet sekä kaikki, joilla on influenssalle altistava perussairaus.

- Rokotteen saa maksutta myös osa terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisista.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Suomeen saattaa lisäksi myöhemmin levitä H3N2-virus, jota on tavattu jo muualla Euroopassa. Loppuvuodesta Suomessa tehtiin myös kuutisenkymmentä B-influenssalöydöstä.

Kuusi ei toistaiseksi osaa arvioida, mihin ajankohtaan epidemian huippukohta sijoittuu.

- Ainakin Belgiassa, Ranskassa ja Portugalissa oli jo viikolla 51 laaja-alaisesti influenssaa, joten kyllä tauti piakkoin lähtee Suomessakin leviämään.

THL ennusti jo syksyllä, että tämänvuotisesta epidemiasta tulee keskiverto. Muualla Euroopassa taudin kuva on näyttänyt samankaltaiselta kuin viime kaudella, jolloin epidemia jäi kohtuullisen lieväksi.

- Vakaviakin tautimuotoja kuitenkin on, ja niitä tulee olemaan myös Suomessa. Esimerkiksi Britanniasta on kerrottu, että tehohoitoon on päätynyt kohtuullisen paljon potilaita.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.