Mainos

Influenssapiikkiä jonotetaan – kymmenet kunnat tilanneet lisää rokotetta

Uutiset vakavista influenssasairastumisista ovat ruuhkauttaneet terveyskeskuksia eri puolilla Suomea.

Riskiryhmien on edelleen mahdollista saada rokote useissa terveyskeskuksissa, mutta monista rokotteet ovat myös tyystin loppuneet. Useat kunnat ovat viime päivinä tilanneet influenssarokotteita lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Kuulimme, että eilen influenssauutisoinnin myötä monissa terveyskeskuksissa oli ollut ruuhkaa rokotuksiin. Ilmeisesti tämän seurauksena kuntien lääkejakelukanavat tilasivat meiltä kovasti lisää influenssarokotteita. Niitä lähti eilen toistakymmentätuhatta annosta, ja ensi viikon alussa lähtee lisää, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lääketukkukaupan johtaja Pertti Sormunen. 

THL hankkii kausi-influenssarokotetta 1,2 miljoonaa annosta vuodessa.

Riskiryhmään kuuluvat Suomessa: 

- Terveyskeskukset jakavat flunssarokotetta ensisijaisesti riskiryhmään kuuluville eli imeväisikäisille, raskaana oleville, iäkkäille ja henkilöille, joilla on jokin perussairaus.

- Myös sellaiset henkilöt ovat oikeutettuja saamaan influenssarokotteen, jotka ovat säännöllisesti tekemisissä riskiryhmään kuuluvan henkilön kanssa.

(Lähde: THL)

Ne, joiden ei ole mahdollista saada yhteiskunnan rahoittamaa kausi-influenssarokotetta, on mahdollista ostaa rokote apteekista. Yksityinen sektori hankkii rokotetta apteekkien kautta myytäväksi yli 100 000 annosta vuodessa.

– Tänä syksynä jostakin syystä kaksi isompaa valmistajaa jätti kokonaan tuomatta kausi-influenssarokotetta Suomeen. Yksityisellä sektorilla myytäväksi jäänyt määrä jäi siis 70 000 - 80 000 annokseen. Ne loppuivat tukuista ja pääosin apteekeistakin jo hyvin aikaisessa vaiheessa syksyllä. Moni suurempi apteekki oli ajoissa varannut rokotetta, joten kuulemani mukaan esimerkiksi Yliopiston apteekeissa sitä on kuitenkin riittänyt melko pitkään, Sormunen kertoo. 

Myös joillakin yksityisillä lääkäriasemilla saattaa vielä olla rokotetta jäljellä, sillä ne ovat saattaneet tilata lääkettä hyvissä ajoin varastoonsa.

Kansallisen rokoteohjelman puitteissa THL:llä on vielä jakamatta lähes 200 000 annosta rokotetta terveyskeskuksiin.

– Toimitamme niitä kuntien lääkehuoltoon sitä mukaa kun kunnat niitä pyytävät. Todennäköisesti kaikkia varastossa olevia rokotteita ei ehditä jakamaan, sillä influenssarokotteen ottaminen on muutaman viikon päästä myöhäistä, tarve laantuu pian, Sormunen ennustaa. 

– Tämä on muutenkin hyvin poikkeuksellista, että vielä helmikuussa kausi-influenssarokotetta tilataan meiltä täysillä. Tämä on todellakin tämän uutisoinnin aiheuttamaa myöhäisherännäisyyttä rokotteen ottamisessa. Yleensä ihmiset ottavat rokotteen syksyllä, mikä on järkevintä, jotta vaikutus ehtii purra ennen epidemiaa.

Kausirokote tarjoaa suojan kolmelta eri influenssavirukselta, joista tänä vuonna yksi on tyyppiä H1N1, käyttökielessä sikainfuenssa. Muutaman perusterveen ihmisen on kerrottu kuolleen sikainfluenssaan muutaman viime viikon aikana. THL ennustaakin, että vakavia tapauksia tulee todennäköisesti vielä lisää, sillä influenssakausi on juuri alkanut.

Näin ollen influenssarokote ehtii juuri ja juuri vielä purra.

Aiempina vuosina on uutisoitu, että influenssarokotetta on jäänyt käyttämättä varastoihin. Sormusen mukaan edellisvuosien rokotteita ei enää voi hyödyntää, sillä ne vanhenevat. Näin ollen ne myös hävitetään influenssakauden loputtua varastoista.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.