Influenssakausi jatkuu edelleen

Flunssat ja lenssut ovat vaivanneet suomalaisia myös päättymässä olevana talvena. Influenssaa on tänä talvena esiintynyt tavanomaisesti, sen sijaan rajua flunssaa aiheuttavaa RS-virusta on ollut liikkeellä paljon.

- Influenssaepidemia on ollut aika tavanomainen. Tänä talvella liikkeellä ollut A-virus on lievempää tyyppiä, sanoo Kansanterveyslaitoksen influenssalaboratorion johtaja Thedi Ziegler.

Hänen mukaansa liikkeellä ollut A-virus olisi myös ollut hyvin estettävissä influenssarokotuksella. Kaikki eivät kuitenkaan piikkiä syksyllä hakeneet, joten influenssatapauksia diagnosoidaan vieläkin sekä varuskunnista että siviiliväestöstä.

- Nyt on liikkeellä aika mittavasti B-tyypin influenssaa, eli influenssakausi jatkuu vielä, sanoo Ziegler.

Hänen mukaansa influenssaa voi esiintyä vielä toukokuussakin.

RS vaarallisin pikkulapsille

RS-virusta on tänä talvena ollut liikkeellä runsaasti, mikä on näkynyt flunssan yleisyytenä. Virusta on perinteisesti esiintynyt runsaammin joka toinen vuosi, joten tämän talven flunssapiikissä ei ole mitään poikkeavaa. Tartuntoja on lisännyt myös leuto sää.

- Kylmänä talvena ihmiset ovat enemmän sisätiloissa, jolloin flunssatilanne on helpompi. Kun ihmiset eivät liiku niin paljoa, he eivät altistu tartunnoille, sanoo Ziegler.

Lämpötilalla ei sinänsä ole merkitystä siihen, onko viruksia liikkeellä vai ei. RS-virus ei ole ainoa flunssaa aiheuttava virus, vaan liikkeellä on ollut muitakin. RS-tapaukset kuitenkin kirjataan ylös tartuntatautirekisteriin, koska virus on vaarallinen pienille lapsille.

Alle 3-vuotiaille se voi aiheuttaa keuhkoputkentulehduksen, vanhemmille taas flunssaoireita.

Viruksissa vielä mysteerejä

Hengitystietulehduksia aiheuttavien virusten käyttäytymistä ei vielä pystytä täysin selittämään. Zieglerin mukaan esimerkiksi syytä siihen, miksi influenssa-aalto sammuu aina kesäksi, ei ole vielä keksitty.

- Voi olla, että siihen mennessä koko väestö on saanut tartunnan joko lievempänä tautina tai kokonaan oireettomana ja tullut immuuniksi, Ziegler pohtii.

- Tämä on kuitenkin epätodennäköinen selitys. Toinen hypoteesi on, etteivät influenssavirukset säily tartuntakykyisinä lämpimässä ilmassa.

- Sekään ei ihan pidä paikkaansa, sillä koska esimerkiksi Etelä-Kiinassa, Hongkongissa ja päiväntasaajan alueella virus on liikkeellä melkein ympärivuotisesti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat