Mainos

Influenssa vasta hiipimässä Suomeen – vielä ehdit ottaa rokotuksen

Influenssaepidemia ei ole vielä kotiutunut Suomeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan tartuntatautirekisteriin on kirjattu vasta yksittäisiä tapauksia.

Influenssa on kuitenkin hiipimässä Suomeenkin, sillä pahinta influenssa-aikaa ovat tammi- ja helmikuu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virologian yksikön päällikön Mika Salmisen mukaan tämän talven virusaalto on hieman myöhässä edellisvuosiin verrattuna.

– Aika hiljaista on ollut. Hyvin vähän tapauksia on vielä meillä raportoitu.

Epidemian alku vaihtelee

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sai vuonna 2011 joulun ja uuden vuoden aikoihin 17 influenssailmoitusta. Vuonna 2012 ilmoituksia tuli vain kuusi eli melkein kolmannes edellisvuotta vähemmän.

– Tyypillisesti influenssaepidemian alku vaihtelee. Joskus epidemia tulee marraskuussa, joskus se menee seuraavan vuoden puolelle. Nyt näyttää siltä, että meille on käymässä niin tänä vuonna, kertoo Salminen.

Salmisen mukaan on myös mahdollista, että syksyn uudentyyppiset rokotuksetkin ovat tepsineet.

– Näin vois tietysti toivoa ja voi sillä olla merkitystä toki, mutta toisaalta on aivan tyypillistä, että influenssa-epidemian ajankohta vaihtelee ihan satunnaisesti tuntemattomista syistä.

Koska influenssaepidemia on myöhässä, rokotuksia kannattaa edelleen ottaa, kehottaa Salminen.

– Rokotuksia on vieläkin tarjolla ja niitä kannattaa ottaa. Tänä vuonnahan vähän suosituksia muutettiin eli rokotevalmistajakohtaisesti käytetään eri ikäryhmissä eri rokotteita.

Norovirus kiusaa edelleen suomalaisia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tänä vuonna ei ole odotettavissa mykoplasmaa tai sikainfluenssaa, mutta norovirusta on edelleen liikkeellä.

– Vähän aikaisemmin vuodesta pelättiin, että voi tulla vaikea vuosi.

Euroopasta ja vähän muualtakin maailmalta on kuvattu uutta varianttia, jota vastaan väestössä ei ole juuri vastetta. Meillä ei ole tiedossa mitään isoja epidemioita. Sen sijaan todisteperäistä tietoa norovirusaktiviteetista on.

Noroviruksen aiheuttamia vatsatauteja on ilmoitettu tartuntatautien rekisteriin joulukuussa enemmän kuin vuosi sitten. Tapauksia on kertynyt yllättävästi jo lokakuun alusta, vaikka norovirus riehuu useimmiten vasta joulukuusta eteenpäin.

Vaikka Norjassa kuoli nuori poika joulun aikoihin sikainfluenssan jälkitautiin, sen ei pitäisi vaikuttaa mitenkään Suomen oloihin, kertoo Salminen.

– Euroopassa näyttää siltä, että influenssa on nostamassa päätään. Muutamat Etelä-Euroopan maat ja Iso-Britannia ovat raportoineet toisia maita enemmän tapauksia, että eiköhän se sieltä tule vähitellen tammi-helmikuussa, jos tilastoja on uskominen.

Paras tapa suojautua taudeilta on pestä kädet vedellä ja saippualla. Pelkkä käsihuuhteen käyttö ei ole tarpeeksi tehokasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.