Mainos

Influenssa leviää, epidemiaa odotetaan kuun lopussa

Rankemman taudin aiheuttavaa virustyyppiä on todettu vasta yksi tapaus.

Talven influenssa-aalto on lähestymässä Suomea.

Yksittäiset tapaukset ovat selvästi lisääntymässä sekä varuskunnissa että siviiliväestössä, mutta varsinaista epidemiaa odotetaan vasta tammikuun lopussa, sanoo Kansanterveyslaitoksen influenssalaboratorion johtaja Thedi Ziegler. Influenssaksi varmistettuja tapauksia on tullut koko maasta aivan pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta.

Tämänvuotisen taudin vakavuutta ei vielä pystytä arvioimaan. Kakkia kolmea yleensä liikkeellä olevaa virustyyppiä on jo löytynyt tänäkin talvena, mutta on vaikea ennustaa, mikä niistä aiheuttaa epidemian. Rankimman taudin aiheuttavaa virustyyppiä on tullut vastaan vasta yksi tapaus Kainuusta. Muut jo tunnistetut virukset ovat olleet lievempää tautia aiheuttavia.

Eniten pikkulapsia kiusaava, mutta lievemmän taudin aiheuttava virustyyppi on ollut tänä vuonna Euroopassa yleisin virustyyppi. Ziegler pitääkin mahdollisena, että se sekä B-virus ovat tämänvuotisen epidemian takana.

Usein epidemiat alkavat varuskunnista, ja Kajaanista on tullut jo useampia näytteitä. Tilanne saattaa muuttua nopeastikin, kun uudet varusmiehet astuivat palvelukseen maanantaina. Epidemiaan saattaa riittää, että yksikin heistä on tuonut viruksen tullessaan, sanoo Ziegler.

Influenssarokotetta kampanjoitiin syksyllä näyttävästi sekä vanhuksille että lapsille. Ensimmäistä kertaa maksutta alle kolmivuotiaille lapsille tarjottua rokotetta on tiettävästi otettu aika vähän. Tarkemmat tiedot rokotteen saavuttamasta suosiosta saadaan Zieglerin mukaan kuitenkin vasta helmikuussa.

Lasten rokottaminen on vielä uutta, ja kestänee joitakin vuosia, ennen kuin vanhemmat alkavat tuoda lapsiaan rokotettaviksi, arvelee Ziegler.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.